Care sunt obiectivele miliţiei cibernetice a Chinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Beijingul şi-a creat unităţi cibernetice speciale în cadrul mai multor companii pentru a se apăra de atacurile lansate din afara ţării.

Armata Populară de Eliberare şi-a creat unităţi cibernetice pentru a fi pregătită în eventualitatea unor conflicte în spaţiul virtual. Beijingul insistă că unităţile au un rol strict defensiv, în timp ce numeroşi oficiali şi experţi străini susţin că acestea, la ordinul autorităţilor chineze, lansează atacuri cibernetice asupra unor ţinte militare şi guvernamentale din întreaga lume.

O astfel de unitate funcţionează în cadrul Nanhao Group, în multe privinţe, o companie tehnologică obişnuită. Dar mulţi dintre cei 500 de angajaţi, în special tineri sub 30 de ani, ai companiei din Hengshui, sud-vest de Beijing, au şi un al doilea job. Din 2005 fac parte dintr-o unitate de miliţie cibernetică înfiinţată de Armata Populară de Eliberare.

Atacuri sofisticate


În ultimii ani acuzaţiile la adresa atacurilor informatice venite din China s-au înmulţit. Atacurile au „un nivel sofisticat şi e clar că beneficiază de resurse care pot fi oferite doar de o entitate statală", este de părere congressmenul american Mike Rogers, citat de „Financial Times". Chiar dacă e evident că multe atacuri cibernetice de amploare provin din China este foarte greu de dovedit că ele sunt lansate cu acordul sau sprijinul autorităţilor de la Beijing.

Chinezii neagă cu vehemenţă orice implicare în astfel de operaţiuni şi susţin că ei înşişi sunt victime ale teroriştilor cibernetici. Motiv pentru care au creat aceste unităţi care să asigure securitatea cibernetică a forţelor armate. Există însă ofiţeri care încă din 1999 s-au exprimat în favoarea lansării de atacuri cibernetice asupra adversarilor. Şi se pare că părerile lor au fost ascultate, iar armata chineză a început să caute talente şi să le recruteze.

Un raport din 2009 al contractorului american Northrop Grumman arată că Armata Populară de Eliberare a creat unităţi speciale în cadrul mai multor companii din sectorul telecomunicaţiilor, firmelor electronice şi de IT sau în cadrul unor institute de cercetare. Într-un material publicat în revista Academiei de Ştiinţe Militare din China se arată că printre sarcinile acestor unităţi se află „sustragerea, schimbarea şi ştergerea de date" din reţelele informatice inamice.

Câte astfel de unităţi există şi în cadrul căror companii activează este dificil de cuantificat. Mai multe se ştiu despre „armata albastră", un fel de comando format din circa 30 de specialişti cibernetici aleşi pe sprânceană.

„Armata albastră"


China a recunoscut abia în această primăvară existenţa comandoului cibernetic, înfiinţat însă în urmă cu doi ani. „Internetul nu are graniţe, nu putem şti ce ţară sau organizaţie se poate transforma în inamicul nostru şi ne poate ataca. Obiectivul principal al Armatei albastre este autoapărarea. Nu vom iniţia atacuri asupra nimănui", declara Xu Guangyu, cercetător în cadrul armatei, citat de „The Australian". Armata albastră funcţionează în cadrul Comandamentului Militar Guangdong.

Citeşte şi:

Hackerii chinezi îngrozesc întreaga lume

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite