Aproape 200 de naţiuni şi-au reafirmat susţinerea pentru acordul climatic de la Paris după victoria lui Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diplomaţi şi şefi de state celebrând atingerea acordului în decembrie 2015
Diplomaţi şi şefi de state celebrând atingerea acordului în decembrie 2015

Aproape 200 de state ale lumii şi-au reafirmat joi după-amiază susţinerea pentru acordul climatic de la Paris, în timp ce discuţiile au fost marcate de îngrijorările reale cu privire la retragerea Statelor Unite după victoria republicanului Donald Trump, transmite Reuters.

”Noi solicităm ca cel mai mare angajament politic să fie destinat luptei împotriva încălzirii globale, este o problemă urgentă”, se arată în Proclamaţia de la Marrakesh.

De asemenea, reprezentanţii celor aproximativ 200 de state au avertizat că clima se încălzeşte extrem de repede, iar umanitatea are o datorie urgentă de a găsi o soluţie faţă de aceste noi confruntări.

Experţii Naţiunilor Unite au avertizat săptămâna trecută că preşedintele ales Donald Trump ar putea să utilizeze mai multe scurtături legale pentru a retrage Statele Unite în maximum un an din acordul climatic de la Paris. 

Prezidenţiabilul republican a promis încă din timpul campaniei electorale că vrea să renunţe la orice acord climatic şi a negat vehement existenţa încălzirii globale, susţinând că interesele economice ale americanilor sunt mai importante.

În mod normal, orice lider ar avea nevoie de o perioadă de patru ani pentru a putea să retragă o naţiune din acordul climatic de la Paris.

Donald Trump a susţinut că încălzirea globală este o farsă inventată de chinezi pentru a submina industria americană şi a precizta că va retrage Statele Unite din acordul climatic de la Paris. Peste 200 de naţiuni din întreaga lume au semnat acest acord climatic, care a intrat în vigoare începând cu 4 noiembrie 2016.

Acordul climatic îşi propune să reducă treptat în acest secol emisiile de gaze de seră şi să convingă statele lumii să renunţe la combustibilii fosili. Însă, acordul precizează în articolul 28 că fiecare stat care doreşte să se retragă trebuie să treacă printr-o perioadă de aşteptare de minimum patru ani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite