„ Russia Today“ : SUA nu au renunţat la ideea apropierii de frontierele Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizita preşedintelui Traian Băsescu şi semnarea acordului interguvernamental privind amplasarea în România a elementelor sistemului de apărare antirachetă american nu au trecut neobservate de presa rusă .


„ Russia Today" scrie, citându-l pe Brian Becker, analist la organizaţia americană Act Now to Stop War and End Racism (ANSWER), că Statele Unite nu au renunţat niciun moment la ideea apropierii de frontierele Rusiei.

„SUA nu vor renunţa la această idee pentru că Washingtonul intenţionează să folosească acest scut antirachetă în viitor ca parte a sistemului de atac împotriva ameninţărilor provenind din Rusia sau China", spune Becker.

„Când s-a terminat Războiul Rece, când Pactul de la Varşovia a luat sfârşit, ne puteam gândi logic că va urma o perioadă de compromisuri, de pace şi de diminuare a tensiunilor. În schimb, armata americană, nu poporul, a considerat că aceasta este o oportunitate de a avea putere în mod unilateral asupra statelor din fostul bloc sovietic şi asupra Rusiei în special. Este vorba de un calcul strategic conform căruia cei care au arme mai multe şi care pot provoca daune mai mari îi pot forţa pe alţii să accepte termenii oricărui context politic din viitor", explică Becker.

Analistul este de părere că sistemul antirachetă este un efort al Washingtonului de a-şi extinde influenţa în regiune. „Statele Unite se folosesc de acordurile cu România şi cu alte state central sau est-europene pentru a le integra în cadrul NATO, în sfera de influenţă americană, iar Europa Centrală şi de Est sunt percepute prin prisma extinderii sferei de influenţă americane până la frontierele Rusiei", susţine analistul.

Sperietoarea „Iran", nu convinge

Pierre Guerlain , profesor la West University din Paris , declară în aceeaşi publicaţie că „nimeni nu crede cu adevărat că ar exista vreo posibilitate ca Iranul să atace Europa. Rachetele iraniene nu pot atinge Europa. Este mai mult o mişcare politică decât o necesitate militară", subliniază Pierre Guerlain.

Şi cotidianul „Pravada" scrie că ultimul acordul semnat de Hillary Clinton şi Teodor Baconschi privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă american în România, dar şi aceptul Turciei pentru amplasarea unui radar în cadrul aceluiaşi sistem indică faptul că armata SUA şi NATO îşi „împinge armele spre graniţele Rusiei".

Scutul lui Obama este mai pe placul Moscovei

În schimb, experţii citaţi de cotidianul „Nezavisimaia gazeta" susţin că acest pas nu va afecta potenţialul strategic al Rusiei.

Directorul Centrului pentru studii politice, Vladimir Evseev spune că „elementele sistmului antiracheta care vor fi amplasate în România nu sunt destinate interceptării rachetelor balistice intercontinentale. Nici rachetele de interceptare SM-3, care vor fi deplasate la Deveselu nu pot fi folosite pentru doborarea acestor proiectile".

„Reiese că baza din România nu ameninţă cu nimic Rusia, dacă nu privim lucurile din perspectiva componentei aeriane a forţelor strategice nucleare, ci doar din cea a rachetelor balistice intercontinentale şi a rachetelor balistice cu staţionare pe submarine", explică Evseev.

Evseev a ţinut să reamintească că în perioada preşedinţiei lui George W. Bush „nu s-a dorit interceptarea rachetelor cu raza medie de acţiune. Era vorba de crearea unui scut american împotriva rachetelor care ar fi putut atinge SUA, survolând Polonia.

La acea dată nu se punea problema apărării Europei. Acum, tocmai acesta este scopul şi de aici şi importanţa desfăşurării sistemului. Proiectul a devenit al NATO şi, în mare măsură, european, pentru că nu asigură protecţia SUA. Este o modificare foarte importantă a configuraţiei sistemului.

Experţii militari ruşi recomandă un scut propriu

Igor Korotchenko, membru al consiliului civic de pe lângă ministerul rus al Apărarii recomandă conducerii ţării crearea de urgenţă a unui sistem propriu de apărare aeriană şi cosmică şi dotarea forţelor strategice cu rachete din ultimă generaţie, pentru a contracara sistemele antirachetă, informează agenţia Ria Novosti.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite