Zelenski: Am înţeles cu toţii. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE
Volodimir Zelenski FOTO EPA-EFE

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un interviu pentru Suspilne, că Ucraina nu este acceptată în NATO deoarece ţările din alianţă se tem de Rusia, informează Le Figaro.

“Am înţeles cu toţii deja. Nu suntem acceptaţi în NATO pentru că alianţa se teme de Rusia. Asta este tot. Şi trebuie să ne calmăm şi să spunem: OK, trebuie alte garanţii de securitate”, a afirmat Zelenski.

El a menţionat că există ţări din NATO care vor “să fie garanţii securităţii Ucrainei”. “Sunt ţări care sunt pregătite să facă tot ce alianţa ar trebui să facă dacă am fi fost membri. Şi cred că este un compromis normal”, a adăugat preşedintele Ucrainei.

În repetate rânduri, preşedintele a cerut ajutorul NATO: „Ce trebuie să mai facă ocupanţii, câţi oameni trebuie să mai ucidă ei pentru ca liderii occidentali, liderii NATO să răspundă pozitiv solicitării Ucrainei de închidere a cerului deasupra Ucrainei sau de a-i oferi ţării noastre avioanele de care avem nevoie cu disperare?

Am vorbit despre asta astăzi într-un discurs către Congresul SUA. Ucraina a primit susţinerea puternică a prietenilor noştri americani. Şi îi sunt recunoscător preşedintelui Biden pentru asta.

Însă războiul nu se termină. Crimele de război ale Rusiei nu încetează. Economia Rusiei este în continuare capabilă să menţină maşinăria lor militară. De aceea noi pachete de sancţiuni împotriva Rusiei sunt necesare. Lumea trebuie să recunoască în sfârşit în mod oficial că Rusia a devenit un stat terorist.

Ucraina are nevoie de mai multă susţinere. Chiar mai multă decât acum. Sisteme de apărare aeriană. Avioane. Suficiente arme letale şi suficientă muniţie pentru a-i opri pe ocupanţii ruşi”.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Fotojurnalist de război: „În Ucraina sunt scene îngrozitoare pe care, dacă le-aş vedea într-un film artistic, tot mi s-ar părea greu de privit“ FOTO

Cum văd românii din Ucraina confruntarea ruso-ucraineană: „Rusia ne-a luat teritorii, Ucraina ne-a luat limba”

Alexandrina Cernov, academician din Cernăuţi: „Românii din Ucraina au de luptat şi pe frontul limbii române“

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite