VIDEO Pace doar pe hârtie în estul Ucrainei. Separatiştii continuă ofensiva spre Mariupol. Insurgenţii au primit ordin să cucerească Debalţevo, cu orice preţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trupele ucrainene fac cu greu faţă ofensivei separatiştilor pro-ruşi la Debalşţevo şi Mariupol
Trupele ucrainene fac cu greu faţă ofensivei separatiştilor pro-ruşi la Debalşţevo şi Mariupol

În localitatea Şirokino, în apropiere de Mariupol, separatiştii pro-ruşi au început asaltul. Insurgenţii au aruncat în luptă atât forţele terestre, artileria şi lansatoarele de mine. Militarii ucraineni din cadrul batalionului Donbass încearcă să le ţină piept, scrie pe pagina sa de Facebook, deputatul ucrainenan Semen Semecenko.

„În Şirokino, lângă Mariupol, unde batalionul „Donbass” se duc lupte. Artileria inamicului şi lansatoarele de mine nu mai contenesc. Ai noştri sunt în defensivă”, scrie Semecenko.

Şi oraşul Debalţevo a fost bombardat din nou luni dimineaţa, a anunţat şeful poliţiei regionale din Doneţk, iar rebelii proruşi au reluat asaltul în zona oraşului Horlivka potrivit altui oficial, informează agenţia ucraineană Ukrinkorm..

Viaceslav Abroskin a scris într-un mesaj postat pe contul său de Facebook că "persoane înarmate au reluat bombardarea clădirilor locuite şi infrastructurii la Debalţevo".

Luni dimineaţa, "la ora (locală 8.00 (8.00, ora României)", sediul poliţiei din oraş a fost lovit de un proiectil", continuă Abroskin, adăugând că "imobilul a fost avariat puternic".

"Nu există morţi sau răniţi în în rândul poliţiştilor", a precizat şeful poliţiei, adăugând că forţele de ordine "se află în continuare la datorie".

De altfel, situaţia cea mai gravă se înregistrează la Debalţevo, unde se află un nod feroviar strategic şi cel puţin 6.000 de soldaţi ucraineni sunt aproape încercuiţi. Separatiştii afirmă că sunt dispuşi să creeze un coridor umanitar prin care trupele ucrainene să părăsească oraşul, dar numai dacă acestea din urmă vor preda armele, propunere prin care separatiştii sugerează de fapt armatei ucrainene să le predea oraşul.

De asemenea, separatiştii proruşi continuă să bombardeze trupele ucraine - în pofida armistiţiului intra în vigoare duminică -, reluând asaltul în zona oraşului Horlivka, a anunţat directorul Centrului de Studii Politice şi Militare Dmitro Timciuk, tot într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Trupe insurgente şi vehicule militare au sosit în zona Horlivka, situat la 25 de kilometri nord-est de Doneţk, afirmă Timciuk.

"În afară de bombardamente, separatiştii pro-ruşi şi-a regrupat forţele. La periferia oraşului Horlivka a fost mobilizat un batalion tactic prorus, susţinut de către un grup de vehicule blindate", afirmă oficialul, precizând că, "în total, este vorba despre 900 de persoane înarmate, 32 de vehicule blindate, până la 20 de alte vehicule, două mortare, două obuziere de tip D-30 şi şase tunuri antitanc de tip MT-12".

El citează surse din cadrul rezistenţei, potrivit cărora trupe proruse au ocupat temporar poziţii pe un segment al autostrăzii Snijne-Doneţk, iar traficul rutier civil a fost interzis în zone ocupate de artileria insurgenţilor, "cu scopul de a opri fotografierea şi filmarea salvelor" pe care le trag.

    

Atacuri multiple asupra trupelor ucrainene au fost înregistrate, de asemenea, la Doneţk şi Lugansk în ultimele două 24 de ore, potrivit lui Timciuk. În aceste atacuri au fost folosite arme uşoare, dar şi mortiere, tancuri, artilerie şi obuziere autopropulsate, adaugă el.

De asemenea, a fost depistat un convoi "suspect" aflat în mişcare la frontiera rusă, potrivit oficialului, care precizează că este vorba despre şapte jeepuri, un vehicul blindat pentru tansport de personal, 12 autobuze blindate cu ferestrele camuflate, şase camioane de tip Ural cu prelată şi un camion care remorca un tun greu. 

"Convoiul se deplasa cu viteză, fără să oprească la punctele de control, a declarat Timciuk.

Armistiţiul între forţele guvernamentale şi insurgenţii proruşi din regiunea Donbas (est) a intrat în vigoare duminică la ora 0.00 (0.00, ora României).

Retragerea armamentului greu, amânată

Armata ucraineană nu va putea începe luni, aşa cum era prevăzut, retragerea armamentului greu de pe linia frontului din estul Ucrainei, întrucât rebelii proruşi îşi continuă atacurile, a declarat un purtător de cuvânt militar, citat de AFP.

„Nu poate fi luată în considerare, pentru moment, problema retragerii armelor grele. Cum pot fi retrase armele, când rebelii încearcă să ne atace cu tancurile şi când trag asupra noastră în permanenţă?“, a declarat Vladislav Selezniov.

Declaraţia sa survine la mai multe ore după intrarea în vigoare, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a armistiţiului convenit săptămâna trecută la Minsk în cadrul negocierilor dintre liderii Rusiei, Ucrainei, Franţei şi Germaniei. Acordul de încetare a focului prevede ca, după intrarea în vigoare a armistiţiului, părţile implicate în confruntările din estul ucrainean să înceapă retragerea armamentului greu din zona de conflict.

Kievul şi separatiştii proruşi se acuză însă reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului, lupte intense continuând să aibă loc în jurul oraşului strategic Debalţevo, unde se află mai multe mii de soldaţi ucraineni ameninţaţi cu încercuirea de către forţele rebele.

Potrivit Kievului, cel puţin cinci soldaţi au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare a armistiţiului.

Patru soldaţi ucraineni au fost ucişi şi 21 răniţi în urma atacurilor separatiştilor după intrarea în vigoarea a armistiţiului (în noaptea de sâmbătă spre duminică), insurgenţii continuând de asemenea şi asaltul asupra localităţii Debalţevo, a declarat luni o sursă militară ucraineană, citată de agenţiile Reuters şi EFE.

„Grupările armate ilegale nu respectă armistiţiul“, afirmă Anatoli Stelmah, purtător de cuvânt al armatei ucrainene. În ce priveşte situaţia de la Debalţevo, unde se află un nod feroviar strategic, responsabilul ucrainean susţine că "frecvenţa atacurilor chiar a sporit în comparaţie cu zilele precedente" şi că separatiştii "folosesc toate tipurile de arme', inclusiv tancuri şi lansatoare multiple de rachete Grad.

Stelmah a mai afirmat că serviciile de secrete militare ale Ucrainei dispun de informaţii ce atestă că „separatiştii au primit ordinul să cucerească Debalţevo cu orice preţ“. El a menţionat că în ultimele 24 de ore rebelii proruşi au efectuat 112 atacuri asupra poziţiile armatei ucrainene.

De asemenea, un corespondent al agenţiei Reuters la Vulehirsk, localitate situată la circa zece kilometri vest de Debalţevo, afirmă că, din direcţia acestui oraş, se aud explozii puternice ce se succed aproximativ la fiecare zece secunde.

Dar şi separatiştii acuză la rândul lor Kievul că nu respectă încetarea focului. Astfel, Eduard Basurin, numărul doi în comandamentul militar al autoproclamatei republici populare Doneţk, a declarat că forţele ucrainene şi-au reluat bombardamentele asupra mai multor localităţi, el vorbind despre '27 de încălcări ale încetării focului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite