UPDATE Bruxelles-ul anunţă marea reformă agricolă a UE: Cele zece măsuri cheie ale politicii agricole comune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş anunţă astăzi cele mai importante măsuri ale Politicii Agricole Comune (PAC): schimbarea modului de acordare a subvenţiilor, bani direcţionaţi către agricultura ecologică, sprijin mai mare pentru fermierii mici sunt măsurile cu care Comisia Europeană vrea să modifice, după 2013, agricultura UE.

Cum se dau subvenţiile pentru ferme

Cele mai controversate schimbări sunt cele legate de acordarea subvenţiilor. Există un puternic curent de opinie potrivit căruia noua reformă a agriculturii UE ajută mai mult statele din est care ajung să câştige cu peste 30% mai mult din subvenţii, în defavoarea celor din Vest. Schimbarea provine din plafonarea plăţilor pentru marile exploataţii - aici pierd Franţa, Germania, Marea Britanie. Englezii au şi anunţat că se vor opune încercării Comisiei Europene de a plafona plăţile pentru „cei bogaţi" şi nu sunt de acord nici cu o alte propuneri precum rotaţia culturilor ori cu lăsarea unei părţi din pământ necultivată pentru regenerarea solului.

Financial Times scrie că plăţile compensatorii către agricultorii cei mai bogaţi ai Europei vor fi drastic reduse, conform propunerii Bruxelles-ului. Este de aşteptat ca propunerea Comisiei să se lovească de opoziţia statelor membre.

Propunerea PAC vine ca parte a unei dezbateri mai mari privind bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020. Ea va avea nevoie de avizul Parlamentului European şi al statelor membre care trebuie obţinut cel mai târziu în 2013.

Cele zece puncte-cheie ale reformei în agricultura europeană

1) Cum se distribuie sprijinul pentru fermieri
Comisia propune susținerea într-un mod mai just, mai simplu și mai bine direcționat a veniturilor fermierilor. De plata de bază pentru susținerea veniturilor vor beneficia numai fermierii activi. Această subvenţie va scădea progresiv începând de la 150 000 de euro și va fi plafonată la 300 000 de euro pe an pentru un fermier; Se va lua în considerare numărul de locuri de muncă create de exploatații. 

2) Cum pot fi gestionate crizele în agricultură
Volatilitatea prețurilor reprezintă o amenințare pentru competitivitatea pe termen lung a sectorului agricol. Comisia propune „plase de siguranță” mai eficace, cu o capacitate de reacție sporită pentru sectoarele agricole cele mai expuse crizelor (depozitarea privată și intervenția publică) și înlesnirea creării de sisteme de asigurări și de fonduri mutuale.

3) Plăți pentru productivitate pe termen lung și ecosistemele
Comisia propune ca 30 % din plățile directe să fie acordate pentru adoptarea de practici care permit utilizarea optimă a resurselor naturale. Este vorba de practice ecologice care pot fi puse în aplicare în mod simplu, cum ar fi: diversificarea culturilor, menținerea pășunilor permanente, protejarea rezervoarelor ecologice și a peisajelor.

4) Investiții suplimentare pentru cercetare și inovare
Comisia propune dublarea bugetului alocat cercetării și inovării agronomice și găsirea unor soluții pentru ca rezultatele cercetării. 

5) Un lanț alimentar mai competitiv și mai echilibrat
Aflată la baza lanțului alimentar, agricultura este foarte fragmentată și puțin structurată. Pentru a consolida poziția fermierilor, Comisia propune sprijinirea organizațiilor de producători, a celor interprofesionale și dezvoltarea circuitelor scurte între producători și consumatori (fără prea mulți intermediari). Pe de altă parte, sistemul cotelor de zahăr, care nu mai este atât de pertinent, nu va fi prelungit după 2015.

6) Încurajarea măsurilor de agromediu
Trebuie avută în vedere specificitatea fiecărui teritoriu, fiind încurajate inițiativele naționale, regionale și locale privind agromediul. Comisia propune ca protejarea ecosistemelor, refacerea acestora și acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, precum și utilizarea eficace a resurselor să constituie două dintre cele șase priorități ale politicii de dezvoltare rurală.

7) Ajutor pentru tineri fermieri
Două treimi dintre fermieri sunt în vârstă de peste 55 de ani. Pentru a susține crearea de locuri de muncă și pentru a încuraja generațiile tinere să se implice în sectorul agricol, Comisia propune crearea unui nou ajutor pentru instalare de care să poată beneficia, în timpul primilor cinci ani ai proiectului lor, fermierii care nu au împlinit 40 de ani.

8) Creşterea locurilor de muncă în mediul rural și a spiritului antreprenorial
Pentru a promova ocuparea forței de muncă și spiritul antreprenorial, Comisia propune o serie de măsuri de stimulare a activității economice în zonele rurale și de încurajare a inițiativelor de dezvoltare locală. De exemplu, va fi creat un „set de demaraj” pentru sprijinirea proiectelor de microîntreprinderi, cu o finanțare pe o perioadă de cinci ani care poate ajunge până la 70 000 EUR. Vor fi consolidate grupurile de acțiune locală LEADER.

9) O mai mare atenție acordată zonelor fragile
Pentru a evita deșertificarea și pentru a proteja bogăția teritoriilor noastre, Comisia oferă statelor membre posibilitatea de a sprijini mai susținut fermierii situați în zone dezavantajate din punct de vedere natural, prin intermediul unei indemnizații suplimentare. Acest ajutor va completa celelalte ajutoare care se acordă deja în cadrul politicii de dezvoltare rurală.

10) O PAC mai simplă și mai eficace
Pentru a evita formalitățile administrative inutile, Comisia propune simplificarea mai multor mecanisme ale PAC, și anume normele privind condiționalitatea și sistemele de control, fără ca aceasta să ducă la o pierdere a eficacității. În plus, va fi simplificat și sprijinul acordat micilor fermieri, pentru care se va institui o plată forfetară de 500-1 000 de euro  pentru un fermier pe an. Va fi încurajat transferul de terenuri de la micii fermieri care își încetează activitatea agricolă către alte exploatații care doresc să își restructureze fermele.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite