UE reacţionează în legătură cu puciul din Myanmar: Sancţiuni împotriva a două companii şi a zece membri ai juntei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Uniunea Europeană (UE) a decis luni să sancţioneze zece membri ai juntei care a preluat puterea în Myanmar şi două societăţi care-i asigură finanţarea, au declarat surse diplomatice europene pentru AFP.

Această decizie a fost validată de către miniştrii de Externe UE, care s-au reunit luni prin intermediul unei videoconferinţe.

Potrivit unor surse diplomatice, cele două companii sancţionate sunt Myanmar Economic Holdings Ltd (MEHL) şi Myanmar Economic Corporation (MEC).

UE a denunţat totodată reprimarea violentă a manifestaţiilor pro-democraţie din Myanmar.

Ţara asiatică este cuprinsă de violenţe de la 1 februarie, când junta a îndepărtat-o de la putere pe liderul ales Aung San Suu Kyi.

Acum o săptămână, Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Securitate Josep Borrell a atras atenţia că Rusia şi China subminează eforturile pentru un răspuns internaţional comun la lovitura de stat din Myanmar.

„Nu este o surpriză că Rusia şi China blochează încercările Consiliului de Securitate al ONU, de exemplu de a impune un embargo asupra armelor. Concurenţa geopolitică în Myanmar va face foarte dificilă găsirea unui numitor comun. Dar avem datoria să încercăm”, a scris şeful diplomaţiei europene pe Twitter.

„Lumea priveşte îngrozită în timp ce armata foloseşte violenţa împotriva propriului său popor”, a adăugat el.

China şi Rusia se opun adoptării unei poziţii împotriva juntei din Myanmar. Cele două ţări reprezintă primul, respectiv cel de-al doilea furnizor de arme pentru acest stat din sud-estul Asiei.

Criza politică din Myanmar se îndreaptă spre un conflict intern masiv, precum cel care devastează de zece ani încoace Siria, a avertizat recent Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Michelle Bachelet.

„Mă tem că situaţia din Myanmar este un conflict în plină expansiune. Statele lumii nu trebuie să permită repetarea greşelilor ce au dus la conflictul din Siria”, a declarat Bachelet.

Conform unei estimări a unei organizaţii locale, peste 700 de manifestanţi anti-puci au fost ucişi în Myanmar de la preluarea puterii de către juntă, la 1 februarie.

Pe de altă parte, grupuri armate etnice au intensificat atacurile asupra armatei şi poliţiei din Myanmar, ridicând temeri de izbucnire a unui război civil.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite