Statele Unite vor să facă ordine în paradisul fiscal european preferat de ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani, Ciprul a devenit un adevărat paradis fiscal pentru ruşii foarte bogaţi, care desfăşoară aici operaţiuni financiare de amploare. Situaţia a început însă să fie tot mai deranjantă pentru Statele Unite, care vorbesc de operaţiuni de spălare de bani, unele menite să păcălească sancţiunile americane impuse Moscovei, scrie „Wall Street Journal“.

Decenii la rând, Ciprul a reprezentat una dintre portiţele de scăpare pentru averile de provenienţă îndoielnică ale ruşilor. Cetăţeni ruşi care au devenit miliardari peste noapte, fie făcând comerţ cu arme, fie deschizându-şi cazinouri, şi-au plasat banii în bănci din micuţa insulă însorită din sud-estul Europei. 

Şi actori puternici din sfera de influenţă rusă au venit în această ţară, la începutul anilor ’90, cu mulţi bani lichizi, plasându-i în bănci. Printre aceştia s-a numărat şi fostul lider sârb Slobodan Miloşevici, scrie cotidianul citat.

Aşa se face că în anul 2010 totalul depozitelor din băncile din Cipru ajunsese să fie de cinci ori mai mare decât producţia economică anuală a ţării. Numai în Luxemburg există o situaţie mai disproporţionată din acest punct de vedere, adaugă „Wall Street Journal“. 

Câţiva ani mai târziu, Ciprul şi-a revenit din criza financiară care a afectat Europa cu ajutorul oligarhilor ruşi.

Eterna luptă pentru influenţă

Modul în care decurg lucrurile a ajuns să îngrijoreze din ce în ce mai mult Statele Unite, care urmăresc să slăbească poziţia liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, susţinut inclusiv de oligarhi ruşi aflaţi în Europa.

Astfel, recent, manageri de prim rang ai celei mai importante bănci din Cipru au fost informaţi că oligarhul rus Viktor Vekselberg, care era şi acţionar, se află pe lista persoanelor sancţionate de Trezoreria americană. Ca urmare, managerii grupului financiar Bank of Cyprus l-au informat pe miliardar că trebuie să-şi retragă banii din bancă, relatează cotidianul menţionat.

Această listă cu persoane şi entităţi vizate de sancţiuni americane face parte din campania SUA de a schimba modelul puternic înrădăcinat în economia şi cultura insulei, campanie dusă în cadrul permanentei lupte pentru influenţă dintre Washington şi Moscova.

„Un soi de război economic“

Ciprul este un punct de interes deosebit deoarece, potrivit statisticilor internaţionale, este cel mai important beneficiar net al investiţiilor externe directe care provin din Rusia. 

 „SUA şi Rusia se află într-un soi de război economic şi astfel de războaie se poartă acolo unde cele două părţi se întâlnesc. Se întâlnesc în Cipru“, a explicat pentru sursa citată John Hourican, CEO al Bank of Cyprus.

Numai că bătălia nu este simplă, mai ales din cauza faptului că Ciprul a recurs la ajutorul oligarhilor ruşi pentru a depăşi criza financiară care lovise puternic ţara în urmă cu aproximativ 5 ani. Atunci, mulţi ruşi au cumpărat acţiuni în cadrul băncilor din Cipru şi au ajuns în comitetele de conducere ale acestora. Printre aceştia s-a numărat şi fostul agent KGB Vladimir Strzalkovski, care a devenit membru în board-ul Bank of Cyprus.

În aceeaşi perioadă, investitorul american Wilbur Ross, acum secretar SUA al Comerţului, a cumpărat 15% din acţiuni şi a devenit vicepreşedinte.

Cei doi nu s-au înţeles tocmai bine, Ross reclamând autorităţilor europene din domeniul reglementării financiare acţiuni îndoielnice întreprinse de fostul agent KGB şi reuşind astfel să-l înlăture din board. 

Din 2017, când Ross a devenit secretarul Comerţului, Statele Unite au început să crească presiunea asupra sistemului bancar din Cipru, după cum spun bancherii din insulă.

„Nu îi pot spune Ciprului «scăpaţi de toate conturile ruse»“, a afirmat economistul Chris Pissarides, laureat al Premiului Nobel. „Spun... trebuie să fie vorba despre spălare de bani pentru că sunt toţi atât de bogaţi...“, a continuat el.

Ca urmare, Ciprul începe să închidă sute de companii-paravan, să desfăşoare interviuri faţă-în-faţă cu cei care vor să facă depozite substanţiale şi chiar le cere clienţilor ruşi certificate fiscale din ţara lor de origine. Iar intermediarii, cum ar fi avocaţii, încep şi ei să fie înlăturaţi din acest proces, pentru că bancherii vor să ştie exact cine sunt clienţii lor.

Aşă că, per total, depozitele s-au micşorat. Dar chiar şi aşa, mulţi oligarhi ruşi continuă să facă afaceri în Cipru. 

Situaţia îi nemulţumeşte pe unii. „Rusia a construit economia asta“, a spus un oficial bancar, care s-a plâns de faptul că li se cere să renunţe la cei mai buni clienţi. „Nu ne putem întoarce la cultivat de castraveţi“, a adăugat el. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite