Sistemul judiciar din Ucraina, cangrenat de corupţie. Preşedintele Curţii Constituţionale suspectat de influenţarea unui martor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oleksandr Tupitski, preşedintele Curţii Constituţionale din Ucraina
Oleksandr Tupitski, preşedintele Curţii Constituţionale din Ucraina

Preşedintele Curţii Constituţionale a Ucrainei, Oleksandr Tupitski, este suspectat de influenţarea unui martor, a anunţat luni Procuratura Generală, o afacere care scoate la lumină amploarea crizei pe care o traversează Ucraina în prezent, notează AFP.

"Oleksandr Tupitski este suspectat că, în folosul personal, a influenţat un martor, pentru ca acesta să renunţe la depunerea mărturiei sau să depună o mărturie mincinoasă" într-un dosar penal, a făcut cunoscut pentru AFP serviciul de presă al Procuraturii Generale, fără alte precizări.

Procuratura i-a trimis preşedintelui ţării, Volodimir Zelenski, "o cerere" în vederea suspendării magistratului. Preşedinţia de la Kiev nu a comentat această solicitare.

Oleksandr Tupitski, care a fost convocat la procuratură pentru a fi interogat în cursul dimineţii şi nu s-a prezentat, "a depus de trei ori în anii 2018 şi 2019 mărturii mincinoase" la Procuratura Generală în cadrul unui dosar penal legat de o uzină din estul ţării, a adăugat serviciul de presă.

La rândul său, Curtea Constituţională a declarat deja, într-un comunicat, că eventuala lui suspendare va fi "contrară" Constituţiei.

Legea fundamentală nu prevede suspendarea unui judecător de la Curtea Constituţională, dar autorizează destituirea acestuia cu o decizie votată de majoritatea membrilor Curţii. "Niciun alt organ sau responsabil nu poate lua o asemenea decizie", a subliniat comunicatul.

Această afacere scoate la lumină criza profundă a sistemului judiciar din Ucraina, cangrenat de corupţie şi subminat de mai multe încercări nereuşite de reformă.

La sfârşitul lui octombrie, Oleksandr Tupitski a anulat o parte din legile anticorupţie în vigoare de mai mulţi ani, considerându-le prea severe. Foarte controversată şi apreciată ca o "ameninţare pentru securitatea naţională" de către şeful statului, decizia a avut un puternic răsunet în Ucraina şi în rândul partenerilor săi occidentali.

De asemenea, decizia a afectat un nou acord de împrumut de 5 miliarde de dolari cu FMI, acord aflat deja în impas din cauza îngrijorărilor legate de ritmul reformelor în Ucraina şi de independenţa Băncii centrale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite