S-a făcut voia lui Berlusconi: Letta şi Napolitano, două soluţii de compromis convenabile pentru „Il Cavaliere“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinerea trecută, Italia părea că se află într-o criză politică fără sfârşit din care numai un miracol o mai putea scoate. La nicio săptămână mai târziu, locurile de la Palatul Quirinal, reşedinţa preşedintelui, şi Palatul Chigi, sediul Guvernului, s-au ocupat, iar investitorii încep să răsufle mai uşuraţi. Totuşi, cel mai mulţumit dintre toţi pare fostul premier Silvio Berlusconi.

Alegerile de la sfârşitul lunii februarie au aruncat Italia într-un haos politic. Coaliţia de centru-stânga, condusă la acel moment de Pier Lugi Bersani, care a demisionat în urmă cu câteva zile, a reuşit să obţină majoritate în Camera Deputaţilor, dar nu şi în Senat. În situaţia asta, democraţii lui Bersani trebuiau să guverneze alături de celelalte formaţiuni. Între Bersani şi Berlusconi, conducătorul coaliţiei de centru-dreapta, există conflicte mai vechi, ceea ce a dus la imposibilitatea formării unui guvern. Văzând că partidul său s-a clasat pe locul al doilea, Berlusconi a spus în repetate rânduri că vrea un „governissimo”, un guvern de largă uniune, însă cei de la PD nici nu au vrut să audă de asta.

Săptămâna trecută, parlamentarii italieni şi reprezentanţii regiunilor Cizmei au încercat să desemneze un preşedinte, însă niciun candidat nu a obţinut cele două-treimi din voturi, necesare pentru a câştiga postul de la Palatul Quirinal. Mai întâi, stânga şi dreapta şi-au dat mâna, nominalizându-l pe Federico Marini, însă acesta nu a adunat destule voturi. Aşa că vineri PD a mers pe mâna lui Romano Prodi, cel care l-a învins de două ori la urne pe Silvio Berlusconi. Bineînţeles, „Il Cavaliere” nu a vrut să audă despre Prodi preşedinte, aşa că a boicotat votul în cea de-a patra rundă de vot. Prodi i-ar fi creat şi mai multe probleme lui Berlusconi, care are deja destule procese pe rol.

Însă sâmbătă, situaţia a început să o ia în direcţia dorită de fostul premier celebru pentru petrecerile lui „bunga-bunga”. După o scurtă întrevedere la Quirinal, Giorgio Napolitano a acceptat să candideze pentru un al doilea mandat de preşedinte, ceea ce l-a făcut pe Berlusconi să răsufle uşurat.

Apoi, Napolitano, acum în poziţia de a ameninţa cu demisia şi de a arunca din nou ţara în haos politic, a făcut uz de noua sa „armă” ca să impună un guvern de largă uniune, aşa cum îşi dorea şi Berlusconi. Un guvern în care stânga şi dreapta să-şi dea mâna. Iar acest lucru este pe cale să se întâmple, mai ales după ce miercuri Napolitano l-a desemnat premier pe Enrico Letta, o altă „victorie” a lui Berlusconi.

Letta, care cel mai probabil va deveni şi preşedintele Partidului Democrat, are legături destul de strânse cu Berlusconi. „Puntea” dintre cei doi este Gianni Letta, unchiul viitorului posibil premier şi omul de încredere al lui Silvio Berlusconi.

„Il Cavaliere” nu şi-a putut ascunde bucuria la finalul evenimentelor care au dus la scoaterea Italiei din criză. În timp ce Bersani anunţa aproape în lacrimi demisia din fruntea Partidului Democrat, Berlusconi râdea. Obţinuse o victorie cu mult peste aşteptările sale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite