Rusia a luat-o deja în vizor pe Maia Sandu, preşedintele ales al Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu, preşedintele ales al republcii Moldova
Maia Sandu, preşedintele ales al republcii Moldova

Declaraţia preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, cu privire la necesitatea retragerii forţelor ruse de menţinere a păcii din regiunea transnistreană nu va fi acceptată niciodată de Tiraspol, deoarece acest lucru ar duce la „dezgheţarea” conflictului transnistrean, a declarat pentru RIA Novosti Elena Panina, membru al comitetului pentru afaceri internaţionale al Dumei de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus).

Preşedintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră că problema transnistreană nu poate fi rezolvată urmând scenariul aplicat în Nagorno-Karabah - potrivit unui interviu acordat publicaţiei ucrainene "Evropeiska Pravda", citată de Radio Chişinău.

„Cred că într-o zi va exista o oportunitate geopolitică pentru reunificarea Moldovei şi trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru. Dar, în orice caz, trebuie să fie o soluţie paşnică" - a afirmat Maia Sandu, fiind întrebată dacă vede posibilă o soluţie militară la rezolvarea conflictului din Transnistria.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că se opune federalizării Republicii Moldova şi că nu susţine opţiunile propuse de preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, şi de partidul acestuia.

„Sandu doreşte ca forţele ruseşti de menţinere a păcii să plece din regiunea transnistreană. Şi în acelaşi timp respinge scenariul federalizării, care poate contribui la asigurarea unui echilibru de interese şi a păcii pe termen lung. Ce se oferă locuitorilor din regiunea transnistreană în schimb? De fapt - revenirea la situaţia din 1992, când a izbucnit conflictul sângeros care a curmat viaţa a mii de oameni. Este evidentă o perspectivă de „dezgheţare” a conflictului urmată de intrarea în „faza fierbinte”, indiferent de ceea ce spune Sandu, despre dorinţa ei de a rezolva problema în mod paşnic”, a remarcat Panina.

Potrivit deputatului rus, este evident că „acest scenariu nu va fi niciodată acceptat la Tiraspol”. "Problema transnistreană ar fi putut fi rezolvată în urmă cu 17 ani, când Rusia a propus memorandumul Kozak. "Acest proiect a fost respins sub presiunea SUA. Rămâne doar să regretăm că declaraţiile actuale ale lui Sandu par să fi fost scrise sub dictarea prompterului american", a spus Panina.

Ministerul de Externe rus şi-a exprimat speranţa că preşedinta aleasă a Republicii Moldova îşi va respecta promisiunile electorale de a „respecta drepturile şi libertăţile tuturor cetăţenilor, indiferent de limba pe care o vorbesc”, a declarat la Moscova purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe.

Maria Zaharova a reamintit că preşedintele Vladimir Putin a felicitat-o deja pe Maia Sandu pentru victoria în alegerile prezidenţiale şi că Rusia este interesată în relaţii reciproc avantajoase cu Republica Moldova.

La sfârşitul săptămânii trecute, la Chişinău s-a anunţat că preşedintele în exerciţiu Igor Dodon o să plece din nou la Moscova, vizită aranjată într-o convorbire cu Dmitri Kozak, adjunctul şefului Administrației prezidenţiale ruse.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite