VIDEO Protestele au degenerat în Bulgaria, opoziţia cere demisia guvernului Borisov

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protestatarii bulgaria au dat piept cu jandarmeria FOTO AFP
Protestatarii bulgaria au dat piept cu jandarmeria FOTO AFP

Mişcarea de protest lansată în urmă cu mai bine de o săptămâna ia amploare, în Bulgaria, cu manifestaţii aproape zilnice ân toată ţara.


Manifestanţii protestează faţă de costurile mari la întreţinere şi mai ales faţă de prezenţa în facturi a unor taxe de mentenanţă şi de distribuţie care depăşesc şi cu 120% preţul energiei consumate. Salariul minim în Bulgaria, cea mai săracă ţară din Europa, este de 260 de leva (130 de euro). La Sofia, cel puţin 11 persoane au fost retinuţe şi mai multi oameni, inclusiv poliţişti, au fost răniţi.

Câteva mii de persoane s-au strâns luni seară în oraşele Sofia şi Varna pentru a protesta faţă de nivelul scăzut de trai şi costurile mari la întreţinere. Peste 3.000 de mii de protestatari au blocat traficul rutier din centrul Varnei pentru a noua zi consecutiv. În capitală, cel puţin 1.000 de persoane s-au strâns în apropierea Parlamentului, iar jandarmeria a folosit forţa pentru a-i obliga pe demonstranţi să se îndepărteze de clădire.

În încercarea de a detensona situaţia, vicepremierul şi ministrul Finanţelor, Simeon Diankov, a demisionat din funcţie. Potrivit cotidianului „Trud“, Diankov era ameninţat cu demiterea încă de săptămâna trecută, din cauza deciziei sale categorice de a amâna plăţile către agricultori până în lunile martie-aprilie.

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a promis, însă, că banii vor fi plătiţi până în data de 22 februarie. Duminică, preşedintele Comisiei de Stat pentru Reglementarea Energiei şi Apei (DKEVR), Iuliana Ivanova, a demisionat la solicitarea premierului Boiko Borisov. Cererea lui Borisov este legată de faptul că în cadrul discuţiilor preliminare înainte de preluarea funcţiei sale, Ivanova nu l-a informat cu privire la deţinerea unui site de comerţ electronic cu ţigări, interzis prin lege. 

Iuliana Ivanova fusese numită în funcţie săptămâna trecută, în locul fostului preşedinte al comisiei, Anghel Semerdjiev, care a fost demis, în încercarea Executivului bulgar de a diminua tensiunile sociale. Ivanova primise sarcina ca în decurs de o săptămână să raporteze măsurile pentru o nouă tarifare în sectorul pe care îl reprezintă şi să facă modificări în structura DKEVR

Presa bulgară scrie că premierul Boiko Borisov i-ar fi chemat la sediul guvernului pe cei mai apropiaţi consilieri ai săi pentru a discuta dacă nu ar fi fost mai bine să prezinte demisia guvernului. Conform surselor citate, Borisov consideră că partidele de opoziţie nu sunt pregătite pentru alegeri anticipate şi ar prefera că acestea să fie convocate în aprilie decât să aştepte alegerile parlamentare ce ar urma să aibă loc în luna iulie. Acestea sunt cele mai ample acţiuni de protest din ultimii 16 ani în Bulgaria, iar principalele partide de opoziţie au cerut deja demisia guvernului.

 

;

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite