Promisiunea unui nou capitol în relaţia dintre Minsk şi Washington, în discuţiile dintre liderul belarus Lukaşenko şi consilierul american John Bolton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat, joi, că doreşte să deschidă „un nou capitol” în relaţiile cu Washingtonul, în timp ce l-a întâmpinat pe consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, în cadrul unor discuţii rare, la Minsk, notează AFP.

Lukaşenko s-a întâlnit cu John Bolton ca parte a unui tur efectuat de consilierul preşedintelui Trump în ţări foste sovietice.

Preşedintele bielorus, un aliat esenţial al liderului rus Vladimir Putin, a spus că speră că vizita va marca un punct de cotitură după ani de zile de neîncredere.

„De la începutul deteriorării relaţiilor noastre cu Statele Unite, am propus în mod constant să întoarcem această filă neagră şi să deschidem un nou capitol în relaţiile noastre”, a spus Lukaşenko.

El a mai precizat că vizita lui Bolton va ajuta la „crearea unei fundaţii pentru relaţii viitoare”.

Agenţia de ştiri a Belarusului, Belta, a spus că discuţiile au durat peste două ore.

Cei doi au discutat despre o gamă largă de probleme, însă nu au luat nicio decizie concretă, a transmis agenţia, citându-l pe Bolton.

Numită deseori „Ultima dictatură a Europei”, Belarusul a fost ţinta sancţiunilor occidentale, din cauza nerespectării drepturilor omului şi a lipsei unor alegeri corecte.

Însă Moscova rămâne un aliat apropiat şi au existat speculaţii de-am lungul timpului în legătură cu o unificarre a Belarusului cu Rusia.

Ideea a reapărut în prim plan de la realegerea lui Putin de anul trecut, unii considerând unificarea cu Belarusul ca o modalitate prin care liderul rus să evite limitele constituţionale ale mandatelor prezidenţiale din ţara sa. Lukaşenko a respins ideea unei unificări cu Rusia.

„Puncte slabe” ruse

Nu este clar dacă Bolton şi Lukaşenko au discutat despre sancţiuni, pe care SUA le-au uşurat în 2016. Uniunea Europeană a renunţat la sancţiunile impuse Belarusului în ceea ce a fost numită o încercare de încurajare a progresului privitor la drepturile omului.

Însă autorităţile din Belarus au înteţit eforturile de a controla presa, de la demonstraţiile antiguvernamentale din 2017, jurnaliştii independenţi şi activiştii întâmpinând presiuni şi hărţuire.

Vizita lui Bolton la Minsk vine după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la Kiev, miercuri.

Consilierul american a subliniat importanţa „integrităţii teritoriale” a Ucrainei, în contextul conflictului din estul ţării, cu separatiştii proruşi susţinuţi de Moscova.

La începutul zilei de joi, Bolton s-a întâlnit cu preşedintele şi premierul Republicii Moldova, când a precizat că SUA vor continua să colaboreze cu fosta republică sovietică în domeniile apărării şi economiei.

Republica Moldova a format recent un nou guvern constituit dintr-o coaliţie neoişnuită de forţe proeuropene şi proruse, după luni de zile de nelinişte politică.

„Am discutat despre multe probleme legate de relaţii bilaterale şi am notat cum aceste relaţii s-au întărit după un transfer de putere din iunie a acestui an”, a spus preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

Specialiştii spun că vizitele lui Bolton au avut drept scop descoperirea unor „puncte slabe” de la graniţele Rusiei.

„Este probabil ca SUA să caute deschideri pentru a-şi creşte influenţa în Ucraina, Belarus şi Moldova”, scrie think tank-ul geopolitic american Stratfor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite