Preşedintele ucrainean a promulgat noua doctrină militară a ţării. Rusia, considerată principala ameninţare externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ceceni în estul Ucrainei. FOTO AP
Soldaţi ceceni în estul Ucrainei. FOTO AP

Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko a semnat, joi seară, un decret prin care a promulgat o nouă doctrină militară a Ucrainei, prin care Rusia este definită drept cel mai mare ameninţare militară la adresa ţării, conform unui comunicat postat pe site-ul oficial al administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Principalul scenariu de ameninţare teritorială la adresa Ucrainei menţionat în noua doctrină militară este o invazie armată a Rusiei, cu scopuri politico-militare decisive.

Doctrina se axează pe analizarea şi combaterea ameninţării militare reprezentate de Rusia la adresa ţării, menţionând drept principale argumente ocuparea şi anexarea peninsulei Crimeea şi agresiunile înregistrate în zonele separatiste Donetsk şi Lugansk. Conform comunicatului, aceste acţiuni reprezintă dovezi ale imixtiunii ruseşti în problemele interne ale Ucrainei, şi a unui răspuns al Moscovei la adresa preferinţelor pro-europene ale poporului ucrainean şi a participării Ucrainei la formarea unor mecanisme de apărare colectivă cu parteneri occidentali.

Totodată, documentul mai precizează şi celelalte ameninţări venite din partea Kremlinului: intensificarea activităţii militare ruseşti în apropierea graniţei cu Ucraina, desfăşurarea de arme nucleare în Crimeea, militarizarea teritoriilor ocupate temporar, prezenţa trupelor ruseşti în Transnistria şi intensificarea activităţilor subversive ale forţelor speciale ruseşti, cu scopul destabilizării situaţiei interne a Ucrainei.

Doctrina defineşte principalul scop al politicii militare a statului ca fiind bazat pe următoarea teză:„Ucraina doreşte menţinerea unor relaţii cordiale cu toate statele lumii, bazate pe acordurile internaţionale închise pe baza egalităţii, ne-intervenţiei în afacerile interne ale unui stat şi a respectului reciproc pentru (n.r. - noţiunile de) independenţă, suveranitate şi integritate teritorială.”

De asemenea, noua doctrină militară a statului ucrainean menţionează că principala obligaţie pe care ţara şi-o va asuma, în scopul „creării condiţiilor propice restaurării suveranităţii statului şi a integrităţii teritoriale” este o reformă aprofundată a sistemului de apărare naţională, pentru a-l aduce la un nivel acceptabil pentru integrarea în Uniunea Europeană şi NATO. 

Anunţul noii doctrine vine în contextul unei aparente detensionări a crizei din Ucraina, în condiţiile în care în prezent se înregistrează cea mai lungă perioadă de respectare a armistiţiului dintre forţele guvernamentale şi separatiştii din estul ţării. Conflictul poate reizbucni însă în orice moment, deoarece o parte dintre punctele tratatului încă nu au fost implementate – de exemplu, niciuna dintre părţi nu a retras unităţile de artilerie şi blindatele de pe linia frontului.

În decembrie anul trecut, Rusia a introdus, de asemenea, o nouă doctrină militară, în care expansiunea NATO a fost trecută drept una dintre principalele ameninţări externe la adresa statului. 

Conflictul din Ucraina, ce durează de peste un an şi jumătate, a provocat până în prezent peste 8,000 de morţi şi o criză umanitară acută în regiunile separatiste Donetsk şi Lugansk. Încă de la începutul conflictului, Ucraina a acuzat Rusia de acordarea unui sprijin militar semnificativ rebelilor, incluzând trimiterea de trupe fără însemne ale armatei ruse, fapt negat de oficialii de la Moscova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite