Premieră în Suedia. Premierul, răsturnat de la putere printr-o moţiune de cenzură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stefan Lofven , premierul suedez
Stefan Lofven , premierul suedez

Premierul suedez social-democrat Stefan Löfven a fost răsturnat de la putere luni, în urma unei moţiuni de cenzură, în Parament - o premierăî istoria politică a Suediei -, care-i acordă un termen de o săptămână să-şi prezinte demisia sau să convoace noi alegeri, relatează AFP.

Premierul suedez Stefan Lofven a pierdut încrederea parlamentului în guvernul său, o premieră în istoria politică a Suediei, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Moţiunea a fost introdusă după ce Partidul Stângii şi-a retras recent sprijinul pentru fragilul guvern minoritar al lui Lofven din cauza unui conflict cu privire la reformele propuse pentru piaţa suedeză a chiriilor.

În contextul în care coaliţia lui Lofven este în plină criză, săptămâna trecută, Democraţii Suedezi, de dreapta, au folosit ocazia pentru a cere un vot de neîncredere în Riksdag, parlamentul suedez care are 349 de locuri.

Alte partide de opoziţie s-au aliniat rapid împotriva lui Lofven, care a condus ţara scandinavă timp de şapte ani. Negocierile sale de ultimă oră desfăşurate în weekend pentru a găsi un compromis cu stânga au eşuat.

Moţiunea de cenzură împotriva şefului guvernului a fost susţinută de o majoritate absolută de 181 de deputaţi din 349 de locuri, faţă de 109 voturi împotriva moţiunii şi 51 de abţineri, potrivit rezultatului votului.

După unsprezece voturi de neîncredere nereuşite în istoria politică suedeză, Stefan Lofven, care se distinsese până acum prin capacitatea de a supravieţui crizelor politice de la venirea la putere în 2014, devine primul şef de guvern al ţării care este răsturnat în acest fel.

Lofven are acum două opţiuni: fie îşi dă demisia împreună cu guvernul, fie convoacă noi alegeri în termen de o săptămână.

Următoarele alegeri generale sunt programate în septembrie 2022. O subtilitate a Constituţiei suedeze este că, dacă vor avea loc alegeri anticipate, acestea se vor adăuga la alegerile programate pentru septembrie 2022, ceea ce ar duce la două alegeri generale în puţin peste un an, scrie AFP.

În cazul unei demisii, premierul demisionar ar urma să-l lase pe preşedintele parlamentului să deschidă negocieri cu un partid pentru a găsi un nou şef de guvern... care ar putea fi totuşi tot Stefan Lofven, pe baza unui nou acord politic, subliniază analiştii. 

 Disensiuni au izbucnit joi, când Partidul de Stânga (Vänsterpartiet) a anunţat că susţine o moţiune de cenzură.

Motivul acestei moţiuni este un proiect de lege, aflat în stadiul preliminar, în vederea unei reforme a încadrării chiriilor, una dintre temele dragi acestui partid, care consideră această problemă drept centrală în modelul suedez, în pofida unei pieţe locative arhisaurate.

Proiectul de lege, care figurează în acordul de guvernare ”din ianuarie”, încheiat în 2019, prevede o liberalizare a chiriilor în construcţii noi.

Liderul Democraţilor Suedezi, iniţiatorii moţiunii, Jimmie Akesson a catalogat Guvernul lui Löfven drept dăunător şi slab istoric.

”N-ar fi trebuit să ajungă niciodată la putere”, a declarat el în Parlament.

Löfven conduce din 2018 un Guvern minoritar de centru-stânga, susţinut de Partidul de Stânga şi două formaţiuni mici de centru-dreapta.

”Nu Partidul de Stânga a abandonat Guvernul social-democrat, ci Guvernul social-democrat, care a abandonat Partidul de Stânga şi poporul suedez”, a anunţat liderul Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.

Potrivit unor sondaje, blocul suedez de centru-stânga este dat cot la cot cu blocul de centru-dreapta, în cazul unor alegeri anticipate.

Nooshi Dadgostar a anunţat că, în pofida faptului că Partidul de Stânga a votat în favoarea moţiunii de cenzură, ”nu va ajuta niciodată un Guvern naţonalist de dreapta” să preia puterea.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite