Polonia sfidează UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul polonea Beata Szydlo FOTO AFP
Premierul polonea Beata Szydlo FOTO AFP

Cu două zile întârziere, guvernul de la Varşovia a contestat motivele de îngrijorare invocate de Bruxelles cu privire la reformele controversate din sistemul judecătoresc polonez, într-un răspuns trimis luni Comisiei Europene. Executivul european a respins vehement marţi declaraţia guvernului polonez, potrivit căreia nu are competenţa necesară pentru a face recomandări privind statul de drept din Polonia.

 La 26 iulie, Comisia Europeană a anunţat că lansează o acţiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar şi că Varşovia are la dispoziţie o lună pentru a pune capăt „ameninţării sistemice“ pentru statul de drept şi a „informa Comisia despre măsurile luate“.

Polonia a afirmat luni că procesul legislativ de reformare a sistemului judiciar este în concordanţă cu standardele europene şi a descris îngrijorările CE privind statul de drept din ţară drept fără bază.

„Demersurile legislative al căror obiectiv principal este de a reforma sistemul judiciar rămân conforme cu standardele europene şi răspund aşteptărilor crescânde pe care populaţia le are de ani buni faţă de acest domeniu. De asemenea, dubiile Comisiei Europene rămân fără temei“, relevă un comunicat al diplomaţiei poloneze.

Răspunsul guvernului conservator naţionalist polonez nu a ajuns la Bruxelles decât la 28 august, Varşovia explicând în timpul weekend-ului că 'întrucât data limită cade într-o sărbătoare legală, se consideră că acest termen se încheie în următoarea zi lucrătoare'.

Actul normativ care a determinat acţiunea juridică a CE contra Poloniei conferă ministrului justiţiei puterea de a numi şi destitui preşedinţii tribunalelor de drept comun. El face parte din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât şi de opoziţie, în opinia cărora va afecta independenţa justiţiei. 

Comisia Europeană a respins vehement marţi declaraţia Guvernului polonez, potrivit căreia nu are competenţa necesară pentru a face recomandări privind statul de drept din Polonia, relatează Reuters.

“Am primit răspunsul Guvernului polonez. Acum îl vom studia cu atenţie. În ceea ce priveşte afirmaţia că nu avem nicio competenţă în această sferă, este ceva ce am respinge, de fapt, foarte vehement”, a spus o purtătoare de cuvânt a Comisiei.

“Cadrul statului de drept stabileşte cum ar trebui să reacţioneze Comisia, dacă apar indicii clare privind ameninţarea statului de drept într-o ţară membră. Comisia crede că există o astfel de ameninţare la adresa statului de drept în Polonia”, a adăugat el.

“Când sunt indicii clare ale unei ameninţări sistemice la adresa statului de drept într-un stat membru, Comisia poate iniţia un dialog cu acel stat membru, în baza cadrului statului de drept. Exact acest lucru l-am făcut cu Guvernul polonez în ultimul an”, a precizat oficialul.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a subliniat marţi că nu “poate să tacă” în faţa încălcărilor statului de drept în Polonia, relatează AFP. “Statul de drept în Polonia este un subiect serios (…). Indiferent care ar fi dorinţa noastră de a avea relaţii bune, raporturi bune cu Polonia, vecinul nostru (…), nu putem, pur şi simplu, să tăcem, să nu spunem nimic, pentru pace”, a insistat ea.

Europarlamentarul Guy Verhofstadt cere suspendarea drepturilor de vot ale Poloniei în cadrul UE

Europarlamentarul belgian Guy Verhofstadt, liderul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, a declarat marţi că reformele judiciare din Polonia nu respectă standardele Uniunii Europene şi a cerut suspendarea drepturilor de vot ale Varşoviei în cadrul UE, relatează site-ul Politico.

"Guvernul polonez a răspuns ieri la îngrijorările Comisiei Europene privind schimbările făcute la sistemul judiciar din Polonia, menţionând că reformele judiciare sunt în conformitate cu standardele UE. Să fim clari: nu e aşa! Atacurile asupra democraţiei şi a statului de drept nu au fost niciodată compatibile cu valorile UE şi nu vor fi! Fac un apel la executivul european şi la Consiliul UE să dea dovadă de curaj: un astfel de atac asupra fundamentelor europene comune nu poate fi tolerat. Este timpul să lansăm Articolul 7 şi să suspendăm drepturile de vot ale Poloniei în Europa", a precizat Verhofstadt pe contul de Facebook.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite