Oficiali europeni participă la discuţii confidenţiale pentru pregătirea unui răspuns coordonat în caz de Brexit. Tabăra „Out“ din UE, în avantaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi oficiali şi diplomaţi din Uniunea Europeană au lansat săptămâna aceasta o rundă de discuţii confidenţiale pentru a pregăti un răspuns coordonat la un posibil rezultat negativ la referendumul din 23 iunie privind rămânerea Marii Britanii în UE, au declarat miercuri surse europene pentru Reuters. Potrivit celui mai recent sondaj, tabăra care pledează pentru Brexit, adică ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, are un uşor avans.

Înalţi diplomaţi din ţările fondatoare UE - Germania şi Franţa - precum şi din alte ţări s-au întâlnit luni pentru discuţii prezidate de şeful de cabinet al preşedintelui Comisiei Europene, Martin Selmayr. Potrivit uneia dintre sursele Reuters, şedinţa de luni va fi urmată de altele, care se vor concentra pe subiecte specifice, transmite news.ro.

Comisia Europeană şi reprezentanţi ai guvernelor prezente au refuzat să comenteze. Mai mult, Executivul UE a subliniat că nu există un plan B privind Brexitul.

Marea Britanie, a doua economie ca mărime din UE, nu a fost reprezentată.

Instituţiile UE şi cele 27 de state partenere ale Londrei au evitat să discute în public posibilitatea unui Brexit, de teamă că acest lucru va susţine campania pentru ieşirea din blocul comunitar. În privat, însă, mulţi înalţi oficiali recunosc că nu ştiu clar cum se vor derula evenimentele a doua zi după referendumul din 23 iunie.

Deşi mai mulţi oficiali au admis că au existat discuţii informale pentru a analiza o posibilă reacţie la un eventual cutremur politic la nivel european, întâlnirea de luni reprezintă prima confirmare a unui proces oficial de planificare.

O altă sursă a explicat că obiectivul nu este pregătirea pentru negocierile fără precedent, ce ar putea dura ani de zile şi care ar trebui să pună capăt celor 43 de ani în care Marea Britanie a făcut parte din UE. Mai degrabă, oficialii vor să fie pregătiţi să coordoneze primul răspuns la referendum, în special strategia de comunicare din primele ore şi zile de după vot.

„Ideea este să avem ceva pregătit, nu să o lăsăm pentru ziua de după 23 iunie“, a precizat o a treia sursă la curent cu discuţiile.

Slovacia, care va prelua preşedinţia prin rotaţie a UE în luna iulie, se numără printre ţările prezente la reuniunea de luni, în urma cărora nu s-a ajuns la nicio concluzie clară.

Liderii europeni au amânat Consiliul de Vară UE, care ar fi trebuit să aibă loc la sfârşitul lui iunie, pentru a avea la dispoziţie patru zile în care să analizeze rezultatele votului britanic.

De asemenea, dacă britanicii vor vota pentru ieşirea din UE, autorităţile vor ca Banca Centrală Europeană, dar şi Banca Angliei să fie pregătite pentru a răspunde volatilităţii crescute a pieţelor. De altfel, lira sterlină s-a prăbuşit de fiecare dată când sondajele de opinie au anticipat un Brexit şi a câştigat teren atunci când majoritatea alegătorilor intervievaţi au declarat că vor vota pentru rămânerea în blocul comunitar.

În cazul unui rezultat negativ la referendum, comisarii europeni din cele 28 de state membre, inclusiv din Marea Britanie, se vor întâlni probabil de urgenţă duminică, pe 27 iunie, au precizat oficiali UE. Aceştia vor pregăti o strategie înainte de reuniunea şefilor de stat de marţi. „Ideea este ca totul să fie pregătit până luni“, a explicat o sursă europeană. „Vor fi multe discuţii. Vor fi exprimări de regret şi respect pentru dorinţele poporului britanic şi probabil nişte avertismente dure despre consecinţe, pentru a descuraja alţii de la a proceda la fe“, a explicat un oficial.

„Va fi important să fie coordonat cine ce şi când spune şi ca UE, cu excepţia Marii Britanii, să fie văzută vorbind într-un glas“, a precizat un altul.

Unii diplomaţi speculează că Franţa şi Germania, care au pus bazele UE după cel de-al Doilea Război Mondial, ar putea anunţa noi zone de integrare mai strânsă în blocul comunitar fără Marea Britanie. Însă diferendele profunde dintre Paris şi Berlin, ambele aflate cu un an înainte de alegeri, înseamnă că este puţin probabil să existe planuri noi substanţiale pentru aprofundarea cooperării în zona euro.

Cameron a anunţat că, în cazul unui vot pentru ieşirea din UE, va declanşa „imediat“ un proces prevăzut prin Articolul 50 din Tratatul UE pentru lansarea negocierilor de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar. Tratatul prevede o perioadă de doi ani de discuţii, după care Londra va ieşi automat din Uniunii, în cazul în care nu există o decizie în unanimitate a statelor membre pentru prelungirea negocierilor - un scenariu descris drept puţin probabil de oficiali şi diplomaţi.

Persistă, însă, întrebările privind modul în care Cameron, care ar urma să demisioneze dacă pierde, va transmite oficial cererea Marii Britanii de a ieşi. Presupunând că nu va fi înlocuit de un nou lider până pe 28 iunie, ar putea să o formuleze personal la summit. Însă unii diplomaţi pun sub semnul întrebării autoritatea sa ca premier interimar de a activa Articolul 50, relatează news.ro.

Sondaj BMG: Campania „Out“ îşi menţine un uşor avans înaintea referendumului asupra UE

Campania „Out“, care pledează pentru ieşirea Marii Britanii din UE, îşi menţine avansul înaintea referendumului din 23 iunie, deşi diferenţa faţă de „In“ s-a redus la 1 punct procentual, potrivit unui sondaj lunar efectuat de BMG Research şi publicat miercuri, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Sondajul arată că 45% dintre respondenţi vor ca Marea Britanie să iasă din bloc, neschimbat faţă de un sondaj similar luna trecută, în timp ce sprijinul pentru campania „In“ a crescut cu 1 punct până la 44%.

Sondajul efectuat online pe un eşantion de 1.638 de persoane, în perioada 20-25 mai, constată că 12% dintre respondenţi sunt indecişi.

Sondajul continuă o tendinţă de anchete telefonice ce acordă campaniei „In“ un avans sănătos, în timp ce cele efectuate online arată cele două tabere umăr la umăr, notează Reuters.

Potrivit unor experţi britanici în alegeri, „niciunul nu este mai înţelept“ dintre aceste sondaje care să ofere o imagine mai clară a intenţiilor de vot ale britanicilor.

Dar comentatorii sunt de acord că prezenţa la vot ar fi factorul crucial în determinarea rezultatului din cauza decalajului între generaţii, cu tineri alegători care nu participă demult la vot dar sprijină ferm rămânerea în UE, şi cei mai în vârstă, alegători mai de încredere care să favorizeze o ieşire, mai mai notează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Sondajul BMG a constatat că şase tineri din 10 din grupele de vârstă 18-24 de ani sprijină rămânerea în UE, dar doar 47% au declarat că vor vota cu siguranţă.

Dar 80% din cei cu vârsta de peste 65 de ani au afirmat că vor vota cu siguranţă şi şase britanici din 10 din această categorie de vârstă au indicat că ar vota pentru Brexit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite