Miniştrii Apărării din statele NATO vor discuta despre consolidarea prezenţei în zona Mării Negre şi România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii Apărării din statele membre ale NATO urmează să discute despre eforturile de consolidare a prezenţei Alianţei Nord-Atlantice în regiunea Mării Negre şi România, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea reuniunii interministeriale din 15-16 februarie.

"Am luat decizia de a ne consolida prezenţa şi acum suntem în procesul de stabilire au unei baze în jurul brigăzii din România pentru a mări prezenţa noastră în cadrul brigăzii multinaţionale găzduite de România şi studiem alte elemente pentru o prezenţă crescută în regiunea Mării Negre şi România. 

Am mărit numărul de vizite portuare şi colaborăm cu România şi alte state din sud-estul Alianţei despre cum putem să ne sporim prezenţa", a declarat marţi Stoltenberg, citat de agenţia de ştiri Tass.

Aliaţii europeni îi vor transmite, miercuri, la una dintre cele mai aşteptate reuniuni NATO din ultimii ani, noului secretar american al Apărării, James Mattis, că Alianţa nu este slabă, aşa cum a sugerat liderul de la Casa Albă, Donald Trump, relatează Reuters.

La prima lor întâlnire cu Mattis, miniştrii europeni ai Apărării vor căuta şi asigurări din partea omologului lor american că Trump va respecta angajamentele SUA faţă de NATO, care a garantat securitatea Europei de aproape 70 de ani.

“Prestaţia lui Mattis va fi foarte importantă”, a spus un fost ambasador al Marii Britanii la NATO, Adam Thomson, director al centrului de reflecţie de la Londra European Leadership Network. “Este vorba de cât credibil pare să vorbească în numele întregii administraţii americane”, a adăugat el.

Declaraţiile contradictorii ale lui Trump privind NATO, pe care a numit-o “depăşită”, dar pe care a dat asigurări că o susţine, precum şi laudele la adresa preşedintelui rus Vladimir Putin, i-au neliniştit profund pe aliaţii care se tem pentru relaţiile transatlantice.

În prima sa călătorie în Europa, şeful Pentagonului ar urma, potrivit aşteptărilor, să reia apelurile americane ca aliaţii europeni să investească mai mult în apărare.

Însă experţii spun că mesajul va trebui ajustat, pentru că, deşi Trump şi-a moderat criticile la adresa NATO după învestirea în funcţie, şi-a menţinut criticile vizând unii aliaţi care nu fac “contribuţii financiare complete şi adecvate”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite