Militarii britanici care au luptat în războiul din Irak ar putea fi judecaţi pentru crimă şi tortură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranii britanici ai războiului din Irak ar putea fi judecaţi pentru o serie de acuzaţii grave, inclusiv crimă şi tortură, a declarat pentru cotidianul „The Independent” Mark Warwick, şeful unei agenţii înfiinţate în 2010 de Guvernul de la Londra pentru a ancheta numeroasele acuzaţii de abuz aduse trupelor britanice care au luptat în Irak în coaliţia condusă de SUA.

„Investigăm o serie amplă de acuzaţii, printre care şi crimă - în privinţa acestor acuzaţii cred că există dovezi semnificative care pot fi obţinute şi folosite de Procuratură pentru a pune sub acuzare (foşti militari care au luptat în Irak - n.r.).”, a declarat Warwick, fost detectiv al Poliţiei din Marea Britanie. 

Irak Historic Allegations Team (IHAT - Echipa pentru Cercetarea Acuzaţiilor Istorice din Irak) a fost înfiinţată de Ministerul Apărării de la Londra în 2010 ca agenţie specială şi independentă de anchetă pentru războiul din Irak, notoriu pentru numeroasele acuzaţii de abuz ale soldaţilor asupra populaţiei civile. Comisia de anchetă îşi va prezenta raportul final în 2019, după ce va analiza toate cazurile de posibil abuz. Unele estimări anunţă că în jur de 1.500 de civili au fost afectaţi din cauza excesului de zel al militarilor americani şi britanici. 

Judecarea şi condamnarea militarilor britanici nu ar reprezenta o măsură fără precedent. În 2014, patru soldaţi americani, angajaţi ai unei companii militare private, au fost condamnaţi pentru uciderea a 14 civili irakieni într-un atac asupra pieţei centrale din Bagdad, în timpul războiului. 

În octombrie 2014, patru soldaţi privaţi, angajaţi ai gigantului american Blackwater, au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal federal pentru că au ucis 14 civili irakieni într-un atac asupra pieţei Nisour din Bagdad, în 2007. Blackwater a fost una dintre firmele private de securitate angajate de Pentagon, care au avut soldaţi activi în războaiele din Afganistan şi Irak.

14 civili irakieni au fost ucişi şi 17 au fost răniţi după ce angajaţii Blackwater, prezenţi în Irak sub contract cu Pentagonul, au deschis focul în Piaţa Nisour din capitala Bagdad pentru a asigura culoar de trecere unui convoi militar american. Incidentul a stârnit indignare pe plan mondial, devenind simbolul tuturor acuzaţiile de abuz aduse companiilor private de securitate angajate de americani pentru a purta războaiele din Irak şi Afganistan. 

Patru dintre soldaţii privaţi aflaţi în solda guvernului american au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal american - unul dintre ei, Nicholas Slatten, pentru ucidere, ceilalţi trei (Paul Slough, Evan Liberty şi Dustin Heard) pentru omor din culpă. Procurorii au convins juriul că soldaţii Blackwater aveau o ostilitate adâncă faţă de poporul irakian şi că s-au lăudat în mod repetat că ei „trag la rând”, în extremişti şi civili deopotrivă, transmite BBC.

La apogeul războiului din Irak, astfel de firme au contribuit cu sute de mii de angajaţi - soldaţi, specialişti IT, personal auxiliar, interogatori, chiar şi bucătari. De-a lungul timpului însă, unele dintre aceste companii au devenit emblematice pentru tot ceea ce a mers prost în războiul din Irak: extrem de scumpe, ineficiente, indiferente faţă de poporul irakian. 

Astfel de companii s-au aflat în centrul celor mai mari scandaluri de război, de la abuzarea şi torturarea prizonierilor din închisoarea Abu Gharib şi până la deschiderea focului asupra civililor din piaţa Nisour din Bagdad. Iar cele mai crunte lupte din Irak au pornit după ce soldaţi angajaţi ai acestor companii au fost răpiţi. 

Iniţial, angajaţii Blackwater au susţinut că au deschis focul în apărare, după ce au fost atacaţi de extremişti. O anchetă realizată de autorităţile irakiene a scos însă la iveală că americanii au tras primii. Iniţial, cinci soldaţi privaţi au fost cercetaţi în SUA, însă un tribunal districtual a respins acuzaţiile împotriva lor. 

Irakienii însă nu au renunţat şi au transformat judecarea soldaţilor responsabili pentru masacrul din Nisour într-o prioritate în toate negocierile cu Washingtonul. S-a format până la urmă o comisie specială de anchetă în Congresul American, iar concluziile acesteia au fost aceleaşi cu ale autorităţilor irakiene: americanii au deschis focul fără să fie atacaţi. Anchetatorii FBI au conchis în noiembrie 2007, la două luni după incident, că 14 dintre cele 17 persoane omorâte au fost „nejustificate” şi au „încălcat regulile de folosire a forţei letale” stipulate în contractele încheiate de Pentagon cu firmele private de securitate. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite