Majoritatea germanilor consideră că ţara lor nu ar trebui să contribuie cu trupe în cazul unei agresiuni ruse la adresa Poloniei sau a ţărilor baltice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre germani (57%) sunt de părere că ţara lor nu ar trebui să participe la o misiune militară pentru apărarea Poloniei sau ţărilor baltice, în cazul în care unul dintre aceste state ar fi vizat de o agresiune rusă.

Aceasta este una dintre concluziile unui sondaj realizat de Fundaţia Bertelsmann şi Institutul polonez pentru Afaceri Publice în perioada 4-12 martie şi dat recent publicităţii.

În calitate de membru al Alianţei Nord-Atlantice, Germania este obligată, la fel ca şi ceilalţi membri ai organizaţiei, să-şi apere aliaţii în cazul unei agresiuni.

Numai că germanii nu văd deloc cu ochi buni o astfel de intervenţie. Dacă 57% dintre ei spun „Nu“ unei astfel de misiuni, 12% afirmă că le este greu să dea un răspuns. Mai puţin de o treime (31%) consideră că soldaţii germani ar trebui să participe la o misiune de apărare în cazul în care Polonia sau una dintre ţările baltice ar fi victima unui atac rus.

Această reticenţă venită din partea majorităţii germanilor nu este dată însă de o aversiune a acestora faţă de ţările în cauză, ci de faptul că cei mai mulţi dintre ei consideră că soluţia pentru creşterea securităţii în Est este reprezentată de staţionarea permanentă a unor trupe NATO în zonă, afirmă autorii cercetării sociologice.

În plus, având în vedere istoria recentă, germanii sunt reţinuţi în privinţa trimiterii de trupe în zonele care au fost atacate şi ocupate de Germania în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. 

De altfel, părerea germanilor cu privire la acest subiect nu s-a schimbat semnificativ în ultimele luni. Un sondaj realizat în primăvara anului 2015 arăta că 58% din populaţie era împotriva implicării soldaţilor germani într-o misiune de apărare în cazul unui atac asupra unui stat membru NATO. La acea vreme, un răspuns afirmativ a fost dat de 38% dintre germani. 

În schimb, proporţia polonezilor care se declară pentru implicarea armatei lor într-o misiune de apărare pentru a sprijini statele baltice în cazul unui atac este de 62%. Numai 19% s-au declarat împotrivă.

Scepticism privind Rusia lui Putin

Pe de altă parte, relevă sondajul menţionat, 64% dintre germani consideră mai degrabă că Rusia condusă de Vladimir Putin nu este un partener de încredere. 8% dintre nemţi spun că este greu de dat un răspuns, iar 28% văd în Rusia lui Putin mai degrabă un partner de încredere.

Totodată, intervenţia militară a Rusiei în războiul civil din Siria este percepută negativ de 66% dintre germani, numai 24% privind-o în mod pozitiv.

Părerea negativă despre liderul Federaţiei Ruse şi despre politica rusă în Siria este însoţită şi de o evaluare negativă a relaţiilor germano-ruse.

Trei sferturi dintre nemţi consideră că acestea sunt „mai degrabă proaste şi „foarte proaste“, numai 18% fiind de părere că acestea sunt „mai degrabă bune“ sau „foarte bune“. 

Modul în care este privită Rusia de populaţia Germaniei s-a schimbat în rău începând din anul 2013, când 45% dintre nemţi priveau relaţiile germano-ruse ca fiind „mai degrabă bune“ sau „foarte bune“, iar 40% ca fiind „mai degrabă proaste sau „foarte proaste“.

Schimbarea percepţiei este pusă de sociologi pe seama schimbării comportamentului Rusiei pe scena internaţională. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite