Luxemburg: alegeri legislative anticipate, cu rezultat incert pentru premierul Jean-Claude Juncker

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker FOTO Reuters
Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker FOTO Reuters

Cei 238.587 de alegători luxemburghezi urmează să-i aleagă pe cei 60 de deputaţi ai parlamentului unicameral, dintre candidaţii nominalizaţi de către nouă partide, variind de la extrema stângă la dreapta populistă.

Formaţiunea creştin-socială CSV, a premierului Jean-Claude Juncker, ar putea pierde o parte din cele 26 de locuri pe care le deţinea în Parlamentul dizolvat cu şapte luni înainte de încheierea legislaturii, în urma unui scandal care a implicat serviciile de informaţii ale statului. Cu toate acestea, CSV va rămâne, probabil, cel mai mare partid din Marele Ducat.

Partenerul său tradiţional, partidul socialist LSAP, care a rupt alianţa în această vară, ar putea înregistra, de asemenea, un declin, potrivit sondajelor de opinie.

Liderul socialist, Etienne Schneider (42 de ani), speră însă să-i smulgă postul de prim-ministru lui Jean-Claude Juncker (58 de ani), care a deţinut această funcţie timp de 18 ani.

Pentru a obţine acest lucru şi a trimite CSV în opoziţie, unde, practic, nu s-a mai aflat niciodată de la Al Doilea Război Mondial, socialiştii vor trebui să-i convingă pe liberali şi pe ecologişti să formeze o coaliţie tripartită, unică în istoria ţării.

Jean-Claude Juncker a refuzat să ia în considerare o alianţă tripartită, care, în opinia sa, nu ar asigura stabilitatea necesară pentru a face faţă unei economii mai puţin prospere, ameninţată de abandonarea secretului bancar în 2015.

Luxemburg caută un nou model financiar, în perspectiva eliminării secretului bancar

Luxemburg, al doilea mare centru internaţional pentru fonduri de investiţii şi pe locul al 13-lea pe piaţa financiară mondială, este în căutarea unui nou model financiar care să genereze prosperitate economică, în perspectiva renunţării la secretul bancar în 2015, relatează AFP.

În 2008, înaintea crizei financiare, sectorul financiar asigura aproape jumătate din veniturile fiscale ale ţării.Băncile Marelui Ducat vor să scape de imaginea de centru financiar offshore, de paradis fiscal puţin interesat de provenienţa capitalului.

"Piaţa noastră financiară nu trăieşte din bani negri şi nici din fraudă fiscală", a spus premierul Jean-Claude Juncker în primăvară, când a anunţat eliminarea secretului bancar şi acceptarea schimbului automat de informaţii în acest domeniul fiscal, de la 1 ianuarie 2015.

Băncile vânează clienţii cu averi mari

Decizia a creat însă o undă de şoc pe piaţa finaciară din Ducat şi a provocat retrageri masive de capital din partea clienţilor străini.


"Impactul exact asupra pieţei financiare este incert, în acest moment", potrivit unui raport al băncii centrale din Luxemburg, de la începutul acestei luni.


Peste jumătate din cele 120 de bănci care operează în ţară în domeniul administrării averilor ar putea dispărea, consideră un avocat specializat în domeniul fiscal.

Aprobarea de către Luxemburg a schimbului automat de informaţii fiscale de la 1 ianuarie 2015, privind conturile deţinute de non-rezidenţi, obligă băncile să facă ordine. Astfel, băncile nu păstrează decât clienţii care au declarat autorităţilor fiscale din ţările de origine existenţa conturilor din Luxemburg, iar restul sunt invitaţi să plece.

Băncile din Luxemburg trebuie să se concentreze în aceste condiţii pe clienţii cu averi mai mari, de 20-30 de milioane de euro, segment unde există o concurenţă puternică din partea Elveţiei, precum şi a unor noi jucători, proveniţi în special din Asia.

Un studiu realizat de compania de consultanţă PWC arată că activităţile de administrare a averilor din Luxemburg se află la o răscruce, cu o creştere estimată pentru 2014 la 7%, comparativ cu 18% în Elveţia şi 21% în Singapore şi Hong Kong.

O altă caracteristică a Luxembugului este că majoritatea deponenţilor străini provin din Europa, mai ales din Franţa, Belgia şi Germania, astfel că sectorul financiar al ţării trebuie să se diversifice şi să se internaţionalizeze.

Piaţa financiară a Ducatului vrea să devină o platformă internaţională de tranzacţionare a yuanului. Două grupuri bancare chineze au deja operaţiuni în Luxemburg, iar alte două urmează să intre pe această piaţă.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite