"Beboluţia" - Locuitorii din Bosnia protestează pentru dreptul la documente personale

Proteste pasnice in Sarajevo. Cele trei etnii manifesteaza pentru drepturile bebelusilor la documente de identificare FOTO AP

Proteste de amploare se desfăşoară, vineri, în Bosnia-Herzegovina, după ce liderii politici care reprezintă cele trei etnii conlocuitoare nu reuşesc de câteva luni să adopte o lege prin care să fie emise documente de identificare pentru bebeluşi şi carduri de sănătate.

Cetăţenii care se află acum pe străzi cer înlăturarea politicienilor corupţi şi rezolvarea blocajului legislativ, care a lăsat mii de nou-născuţi fără cod numeric personal, şi implicit în imposibilitatea de a fi identificaţi.

Redenumită  de acum “beboluţia” din cauza originii sale, manifestaţia a cuprins întreaga ţară şi s-a transformat într-un denunţ în masă a presupuselor delicte ale Guvernului şi Parlamentului.

Cazul unui bebeluş în vârstă de trei luni care trebuie internat într-un spital din Germania, dar nu poate obţine un paşaport în lipsa codului numeric personal, a stârnit emoţie în rândul opiniei publice.

Situaţia a înfuriat populaţia bosniacă încă de săptămâna trecută, când sute de părinţi i-au blocat pe aleşi în clădirea parlamentului timp de 14 ore, cerându-le să se pună de acord şi să rezolve situaţia absurdă în care se găsesc familiile din Bosnia.

Legislatorii bosniaci, croaţi şi sârbi nu reuşesc să ajungă la un acord asupra regiunilor teritoriale care ar trebui să emită codurile numerice personale, iar aceasta este o problemă încă din timpul războiului bosniac din 1992-1995.  

Astăzi, manisfestanţilor li s-au alăturat şi studenţi din cadrul universităţilor din Sarajevo, care au adăugat propriile cerinţe referitoare la micşorarea taxelor şcolare şi condiţii mai bune în facultăţi. 

"Nici sârbi, nici croaţi, nici bosniaci. Drepturile omului înainte de toate" FOTO Twitter

Miniştrii şi aleşii sârbi şi croaţi refuzând să meargă la sediu: ei acuză partidele musulmane că au organizat manifestaţii. Protestatarii le-au dat termen până în 30 iunie pentru a adopta legea asupra numărului de identificare.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: