LIVE TEXT | Război în Ucraina. Severodoneţk ar putea fi recucerit dacă Ucraina ar avea arme occidentale. Soarta Donbasului e decisă acolo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

În Severodoneţk, ruşii au rupt contactul, s-au retras şi lucrează mai ales cu artileria şi avioanele. Ei trag acolo cu sârguinţă, fără prea mult succes.

UPDATE 20.55 Şeful Statului Major francez Thierry Burkhard a discutat joi, la telefon, cu omologul său rus Valeri Gherasimov despre Războiul rus din Ucraina şi situaţia din Sahel, anunţă Moscova, relatează AFP.

Ministrul rus al Apărării precizează într-un comunicat că această discuţie la telefon a avut loc la iniţiativa părţii franceze.

El nu face nicio precizare cu privire la conţinutul acestei discuţii.

Ultima convorbire anunţată în mod public a lui Thierry Burkhard cu Valeri Gherasimov a avut loc la 4 martie, la câteva zile după ce Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei, la 24 februarie.

Franţa a livrat Kievului armament de la începutul războiului, şi anume camioane automotoare de tip Caesar, ”perla” industriei franceze a armamentului.

Relaţiile Moscovei cu Parisul sunt tensionate în Sahel.

Franţa acuză Kremlinul de faptul că a desfăşurat în Mali mercenari din cadrul grupului paramilitar privat rus Wagner.

Bamako a anunţat că a recurs la simpli ”consilieri militari”.

UPDATE 20.11 Ucraina îşi consolidează apărarea de coastă cu rachete antinavă Harpoon, care ar putea slăbi laţul Flotei ruse în jurul porturilor ucrainene la Marea Neagră

Ucraina a primit rachete antinavă de tip Harpoon - de fabricaţie americană, o armă de disuasiune de temut, care poate atinge o navă inamică la până la 300 de kilometri distanţă, care ar putea slăbi laţul Flotei ruse în jurul porturilor ucrainene la Marea Neagră - anunţă joi ministrul ucrainean al Apărării Oleksiï Reznikov, relatează AFP.

Oleksiï Reznikov nu precizează din ce ţară provine acest armament de fabricaţie americană. 

Danemarca îşi anunţa, în mai, intenţia de a furniza Ucrainei rachete antinavă de tip Harpoon.

Însă ministrul ucrainean a ţinut să mulţumească, într-un lung mesaj publicat pe Facebook, ”Statelor Unite, Regatului Unit, Poloniei şi prtenilor noştri baltici” pentru ultimele livrări de armament. 

Aceste rachete, extrem de eficiente, joacă deja un rol important, potrivit lui OleksiI Reznikov. 

”În afară de rachetele noastre (de tip) Neptun, (rachetele de tip) Harpoon forţează flota inamică să stea la depărtare, pentru a evita să aibă soarta navei-amiral a Flotei ruse la Marea Neagră, Moskva”, îşi exprimă el satisfacţia în acest mesaj. 

Printr-o respingere a Marinei ruse departe de zona de coastă, Ucraina şi-ar putea exporta liniştită cerealele, slăbind astfel laţul strâns de nave ianmice în jurul porturilor sale de la Marea Neagră, maiales la Odesa. 

Racheta antinavă de tip Harpoon este, în prezent, unul dintre cele mai sofisticate sisteme care echipează marinele Occidentului. 

UPDATE 19.46 Bază a grupului de mercenari Wagner, din regiunea Lugansk, distrusă în urma bombardamentelor

În Kadiivka (Stahanov), regiunea Lugansk, ocupată de trupele ruse, a fost distrusă o bază a companiei militare private Wagner, a relatat jurnalistul ucrainean Roman Bochkala, pe canalul său de Telegram.

Potrivit acestuia, baza PMC „Wagner” din Kadiivka era situată pe teritoriul stadionului local. Ca urmare a unei lovituri masive, obiectivul Forţelor Armate ruse a fost distrus, conform news.storyua.ua.

Jurnalistul a spus că doar un mercenar de la Wagner PMC a supravieţuit bombardamentelor. 

„Stadionul din Stakhanov, unde se află baza Wagner, este în flăcări. Potrivit informaţiilor preliminare, o persoană a supravieţuit”, a scris Roman Bochkala.

UPDATE 19.28 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cere joi excluderea Rusiei din Organizaţia ONU a Alimentaţiei şi Agriculturii (FAO), în contextul în care Kievul acuză Moscova de faptul că-i blochează cerealele şi de furtul unor cereale ucrainene, relatează AFP.

”Nu încape nicio discuţie să se prelungească aderarea Rusiei la FAO”. a denunţat liderul ucrainean într-un discurs pe care l-a susţinut prin videoconferinţă la o reuniune ministerială a OCDE.

”Care ar fi locul Rusiei, dacă ea provoacă foamete unui număr de cel puţin 400 de milioane de oameni, dacă nu mai mulţi, un miliard?”, a tunat Volodimir Zelenski.

UPDATE 18.18 Doi britanici şi un marocan, luaţi prizonieri în estul Ucrainei, unde luptau pentru Kiev, au fost condamnaţi joi la moarte de către „justiţia” separatistă din Doneţk, potrivit agenţiilor ruse de presă, relatează AFP.

”Curtea Supremă a Republicii Populare Doneţk i-a condamnat la moarte pe britanicii Aiden Aslin şi Shaun Pinner şi pe marocanul Brahim Saadoun, acuzaţi de faptul că au participat la confruntări armate ca mercenari”, scrie agenţia oficială rusă de presă Tass.

UPDATE 17.48 Un colonel rus a afirmat că prizonierii ucraineni sunt sfidători şi că „nu răspund la durere”, declaraţia lui fiind publicată canalul Russia Today, conform unei înregistrări postate pe Twitter de un înalt oficial ucrainean.

În înregistrarea publicată joi pe Twitter de Anton Geraşcenko, consilierul ministrului ucrainean de interne, colonelul rus afirmă că „sunt unii ...vorbeşti cu el, şi el e ...îţi lasă impresia că nu el e prizonierul nostru, ci noi suntem prizonierii lui... au un aşa comportament sfidător nu răspunde la durere... nimic. Asta, da, se întâmplă pe tot frontul”. 

„Un colonel rus se plânge că prizonierii de război ucraineni nu răspund la durere şi se comportă ca şi cum 'noi suntem prizonierii lor de război'. Nu răspund la durere!!!”, a scris oficialul în postare. 

De asemenea, Geranşcenko a solicitat ca prizonierii de război să fie trataţi în conformitate cu Convenţia de la Geneva. 

UPDATE 17.15 Administraţia rusă instalată în Zaporojie plănuieşte să organizeze un referendum pentru anexarea regiunii la Rusia: „Nu vor putea aduna oameni pentru a vota“

Administraţia pro-rusă instalată de Moscova în Zaporojie intenţionează să organizeze un referendum la sfârşitul acestui an cu privire la aderarea regiunii la Rusia, a afirmat unul dintre membrii săi, citat de agenţiile de presă ruse, conform Reuters.

„Oamenii vor decide viitorul regiunii Zaporojie. Referendumul este programat pentru acest an", a afirmat oficialul, Vladimir Rogov, menţionat de TASS, preluat de Reuters. 

Circa două treimi din regiune se află sub controlul Rusiei, inclusiv cea mai mare parte a oraşului portuar Herson, primul oraş capturat în război, unde oficialii instalaţi de ruşi au discutat, de asemenea, despre organizarea unui referendum.

Vladimir Rogov a afirmat că administraţia va întocmi planuri pentru organizarea  unui referendum, chiar dacă Rusia nu ar putea obţine controlul asupra întregii regiuni. Oraşul Zaporojie se află încă sub controlul ucrainenilor.  

Ideea de a anexa Herson sau Zaporojie la Rusia ar contrazice declaraţia preşedintelui rus Vladimir Putin de la debutul invaziei, aceea că Moscova nu intenţionează să anexeze teritoriul ucrainean. 

Kremlinul a afirmat că este responsabilitatea oamenilor care locuiesc în regiuni să-şi decidă viitorul. 

Ucraina afirmă că orice referendum organizat sub ocupaţie rusă ar fi ilegal, iar rezultatele lor ar fi frauduloase. Situaţia s-ar repeta fiindcă, în anul 2014, Moscova şi împuterniciţii săi au organizat referendumuri pentru a anexa ilegal Crimeea. 

Primarul din Melitopol, Ivan Federov a afirmat că „au început prin a spune deschis că se pregătesc să organizeze un referendum în oraşul nostru şi pe teritoriul ocupat al regiunii Zaporojie. Dar astăzi înţeleg clar că, chiar şi sub ameninţarea armei, nu vor putea aduna oameni pentru a vota". 

„Acum încep un război de propagandă, înţelegând că nu au sprijinul şi că nu este clar când va apărea. În opinia mea, niciodată nu va apărea", a spus Fedorov, care a fost răpit de armata rusă în primele zile ale invaziei, la televiziunea ucraineană. 

De asemenea, oficialul rus Vladimir Rogov a afirmat că primele transporturi de cereale vor pleca de la portul Berdyansk în cursul acestei săptămâni, potrivit TASS.

   

Primele vagoane care transportă cereale au plecat din Melitopol în direcţia Crimeea, a afirmat, miercuri, un lider al administraţiei militare pro-ruse din zona ocupată de Rusia din regiunea Zaporojie.  

Ucraina afirmă că orice astfel de transporturi din porturile ocupate ar echivala cu jafuri ilegale. O stopare a exporturilor din Ucraina, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, a determinat  creşterea preţurilor la nivel mondial şi a declanşat temeri legate de o criză alimentară globală.

UPDATE 16.18 Oficiali ruşi, numiţi membri ai administraţiei separatiste a autoproclamatei Republici Populare Doneţk

Înalţi oficiali ai guvernului rus au fost numiţi pentru prima dată ca membri ai administraţiei separatiste a autoproclamatei Republici Populare Doneţk (RPD) din estul Ucrainei.

Liderul RPD Denis Puşilin l-a numit pe fostul şef al departamentului rus al Ministerului Industriei şi Comerţului, Vitali Khotsenko, drept şef al aşa-numitului Consiliu de Miniştri al regiunii separatiste, conform The Moskow Times.

Presa rusă spune că Khotsenko, în vârstă de 36 de ani, este primul oficial de rang înalt al guvernului rus care deţine funcţii publice în autoproclamata RPD. 

Născut în oraşul Dnipro din centrul Ucrainei, Khotsenko a fost ministru al energiei în regiunea Stavropol din sudul Rusiei şi, din 2019, director al Departamentului de politică industrială regională şi management de proiect al Ministerului Industriei şi Comerţului din Rusia.

Puşilin, care a anunţat miercuri remanierea, a numit alţi doi înalţi oficiali ruşi ca adjuncţi ai lui Khotsenko, pe Evgheni Solntsev, fost consilier al ministrului construcţiilor, locuinţelor şi utilităţilor din Rusia şi pe Alexander Kostomarov,  fost guvernator adjunct al regiunilor Lipetsk şi Ulianovsk din vestul Rusiei. 

Pushilin a spus că noua echipă executivă se confruntă cu o „gamă largă” de sarcini, inclusiv reconstrucţia postbelică şi „integrarea” cu Rusia. 

„În ciuda faptului că campania de eliberare este în desfăşurare şi nu am ajuns încă la graniţele constituţionale... trebuie să ne gândim nu cu unul, ci cu doi paşi înainte”, a spus el. 

Kremlinul a declarat joi că sprijină numirile, adăugând că a fost condultată administraţia prezidenţială. 

UPDATE 14.00 Sute de cadavre găsite sub dărâmăturile din Mariupol: „Nu se ştie numărul exact, vor fi îngropaţi alături de gunoaie“

Petro Andriuşcenko, consilierul primarului Mariupololui, a vorbit pe Telegram despre o ”caravană nesfârşită a morţii” în oraşul portuar ocupat, unde între 50 şi 100 de cadavre descoperite în fiecare bloc de apartamente sunt preluate de sub dărâmături şi transportate la morgi sau - în funcţie de starea în care se află cadavrele - la groapa de gunoi.

Imagine din Mariupolul distrus de război FOTO Twitter/ Nexta

Imagine din Mariupol distrus de război FOTO Twitter/Nexta

UPDATE 13.50 Primele vagoane cu cereale au plecat din Melitopol în direcţia Crimeea, declară un lider pro-rus din zona ocupată de Rusia

”Vă informez cu mândrie şi bucurie că primele vagoane de tren, 11 vagoane, au plecat cu cereale de din Melitopol în direcţia Crimeea”, a spus Eugeny Balitsky. ”Se poate preconiza că în viitorul apropiat aceste livrări vor fi mărite de sute de ori”, a adăugat el.


UPDATE 13.30 Ucraina ar putea recuceri Severodoneţk „în 2, 3 zile“, dacă ar avea artilerie occidentală cu rază lungă de acţiune

Ucraina ar putea recuceri oraşul-cheie Severodoneţk ”în 2, 3 zile”, de îndată ce va avea arme de artilerie occidentală ”cu rază lungă de acţiune”, a afirmat Serghii Gaidai, guvernatorul regiunii ucrainene Lugansk. Armata rusă încearcă de săptămâni întregi să cucerească acest oraş industrial din regiunea Lugansk, important pentru controlul întregului bazin minier Donbas.


UPDATE 12.45 Artileria furnizată de Occident face deja diferenţa pentru Ucraina: „E o chestiune de timp până când vom câştiga teren în sud“

Sistemele de artilerie livrate de Occident fac deja diferenţa pe frontul din Ucraina şi este „doar o chestiune de timp” înainte ca armata ucraineană să câştige teren în sud, a afirmat miercuri guvernatorul regiunii Nicolaev, Vitali Kim.  Întrebat când va face diferenţa pe front artileria furnizată de Occident, Kim a spus: „Se întâmplă deja....şi vom avea mai mult succes. Vorbim despre artilerie. Deja lucrează în regiunea noastră", a declarat el. 


UPDATE 11.20 Oficial ucrainean: Integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi niciodată negociată cu Rusia

Preşedintele Parlamentului Ucrainei, Ruslan Stefanchuk, a declarat că integritatea teritorială a Ucrainei nu va putea fi pusă niciodată în discuţie în cadrul negocierilor de pace cu Rusia. „Niciodată, dar niciodată, nu vom accepta ca subiecte de negociere suveranitatea Ucrainei, independenţa sau integritatea sa teritorială. Ucraina este o ţară integrală şi suverană şi va rămâne aşa pentru că este recunoscută în acest fel de toată lumea civilizată. Există loc de negociere, de diplomaţie. Dar trebuie să înţelegem că, cu fiecare Irpin, cu fiecare Bucha, cu fiecare Mariupol, culoarul pentru negociere se micşorează din ce în ce mai mult", a declarat Ştefanciuk pentru Euronews, în timpul vizitei sale la Parlamentul European.


UPDATE 08.40 Forţele ruse îşi consolidează poziţiile în Insula Şerpilor şi caută variante de debarcare la Odesa

Forţele ruse îşi consolidează poziţiile de luptă în Insula Şerpilor, ocupată temporar de invadatori, şi caută variante pentru o posibilă debarcare de trupe pe coasta regiunii Odesa, în sudul Ucrainei. Ruşii au instalat deja câteva sisteme de apărare antiaeriană în Insula Şerpilor pentru a-şi apăra navele de eventualele atacuri dinspre ţărm. Invadatorii au adus în zona insulei nave mari de desant. Cu toate acestea, o operaţiune de desant la Odesa, anunţată încă la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, nu a avut loc încă, deşi câteva tentative în acest sens au fost zădărnicite de forţele ucrainene.


UPDATE 07.20 Zelenski: Una dintre cele mai dificile bătălii din acest război e la Severodoneţk. Soarta Donbasului este decisă acolo

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oraşul estic Severodoneţk „rămâne epicentrul confruntării din Donbas”. „Aceasta este o bătălie foarte acerbă, foarte dificilă”, a spus el, adăugînd:. „Probabil una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război. Sunt recunoscător tuturor celor care apără această linie. În multe feluri, acolo se decide soarta Donbasului nostru.”


UPDATE 06.05 Nevzorov a estimat probabilitatea ca Putin să rămână fără bani pentru războiul cu Ucraina

Autorităţile ruse vor găsi bani pentru războiul cu Ucraina. Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin , nu va putea ajunge într-o situaţie în care să nu aibă bani pentru războiul cu Ucraina.

Dacă sancţiunile occidentale îl fac să rămână fără bani, liderii ţării „vor scoate biberoanele din gura orfanilor, le vor vinde, şi vor obţine banii de care au nevoie”, a spus prezentatorul TV rus Alexander Nevzorov într-un interviu cu redactorul şef Olesya Batsman.

Potrivit interlocutorului, sancţiunile au efecte pe termen lung.

"Nu prea mă bazez pe sancţiuni. Înţeleg că sancţiunile europene sunt o armă foarte puternică. Dar înţeleg că nicio sancţiune nu va ajunge vreodată din urmă vreun război", - a spus prezentatorul TV.


UPDATE 05.22 Două oraşe din Ucraina sunt ameninţate de o posibilă ofensivă viitoare a Rusiei

Nikolaev şi Zaporojie sunt ameninţate de ofensiva Rusiei, a avertizat Vitaly Kim. Situaţia se poate dezvolta foarte repede, a menţionat şeful administraţiei militare regionale Nikolaev.

"În următoarele luni, cred că ei (ruşii) au unele oportunităţi de a ataca Zaporojie şi Nikolaev. Dar până acum nu vedem nicio regrupare sau grupuri mari de trupe de atac", - a spus oficialul. Potrivit acestuia, acum totul se mişcă foarte încet, dar situaţia se poate dezvolta foarte repede.


UPDATE 03.10 „Se aude vuietul luptei”: Forţele Armate sunt deja lângă Herson - Arestovich

Armata ucraineană este deja lângă Herson, a transmis Oleksiy Arestovich. Vuietul luptei se aude deja în oraş, a declarat consilierul şefului biroului preşedintelui Vladimir Zelensky Alexei Arestovich, activistului rus pentru drepturile omului Mark Feigin .Potrivit acestuia, apărătorii statului ucrainean se află la aproape 20 de kilometri de Herson. Arestovici a remarcat că această situaţie s-a dezvoltat în ciuda faptului că nicio asistenţă din partea Occidentului nu a ajuns încă la forţele armate.


UPDATE 02.49 Cozi imense pentru hrană, în Mariupol

Invadatorii au pus în scenă un fel de „jocuri ale foamei” pentru locuitorii din Mariupol pentru ajutor umanitar.

Din moment ce cetăţenii pur şi simplu nu au altă sursă de hrană, pentru a face rost de mâncare, locuitorii din Mariupol trebuie să se înscrie la o coadă cu două-trei zile înainte.


UPDATE 02.29 Ruşii au suferit pierderi grave în regiunea Herson într-o singură zi

Forţele Federaţiei Ruse au încercat să-i împingă pe soldaţii ucraineni din poziţiile lor, dar nu a reuşit, se arată într-un comunicat al Forţelor Armate Ucrainiene.

Avioanele Forţelor Armate ale Ucrainei au lovit concentrări ale forţelor ruse din sud şi una dintre fortăreţele inamicului din regiunea Herson. Unităţile de rachete şi artilerie au distrus pe 8 iunie 30 de inamici şi trei depozite de muniţii de campanie inamice, conform comandamentului operaţional „Sud”.

De-a lungul liniei de contact situaţia în direcţia de sud este dinamică şi tensionată.

„Inamicul rus continuă să lupte pe liniile de apărare ocupate. Tacticile predominante sunt duelurile de artilerie şi mortiere, dar uneori inamicul merge şi la lupte, încercând să împingă fizic unităţile noastre din poziţiile lor. Dar fără succes; s-au retras, lăsând morţi, răniţi şi echipamente avariate", relatează OK Pivden.

"Unităţile noastre de rachete şi artilerie au distrus 30 de raşişti inamici, două unităţi blindate şi patru vehicule în timpul misiunilor de luptă. Trei depozite de muniţii de campanie au fost, de asemenea, distruse în trei aşezări diferite din regiunea Herson", se arată în comunicat.


UPDATE 01.41 Dezastru în Mariupol

În Mariupol , „50-100 de cadavre sunt găsite la fiecare secundă sub resturile a cinci blocuri”, a declarat consilierul primarului Petr Andryushchenko.


UPDATE 00.35 În Severodoneţk, trupele ruse au început să lupte diferit

La Severodoneţk, conducerea „proaspătă” a inamicului, din mai multe motive arăta un nou „stil” în purtarea ostilităţilor, a spus un consilier al Preşedinţiei Ucrainei. Inamicul s-a retras şi a lucrat mai ales cu artileria şi avioanele.

Oponentul a rupt contactul cu trupele ucrainiene. Nu există lupte strânse, i-a spus consilierul şefului biroului preşedintelui Vladimir Zelensky, Alexey Arestovich activistului rus pentru drepturile omului Mark Feigin .

„În Severodoneţk, ruşii au rupt contactul, s-au retras şi lucrează mai ales cu artileria şi avioanele. În consecinţă, înăuntru este gol. Adică au plecat ruşii, ai noştri au plecat, astfel încât artileria să lovească spaţiul gol. Ei trag acolo cu sârguinţă, fără prea mult succes... ”, a spus el. 

„… Conducerea demonstrează un stil nou. Şi demonstrează un stil nou, fie pentru că este foarte inteligentă, fie pentru că înţelege că trupele au suferit pierderi grele", - a spus el.


ŞTIRE INIŢIALĂ Norvegia a donat Ucrainei 22 de sisteme de artilerie autopropulsate M109

Norvegia a transferat în Ucraina 22 de sisteme de artilerie autopropulsate M109 cu piese de schimb şi muniţie. „Dezvoltarea războiului din Ucraina indică faptul că echipamentele mai grele şi sistemele de arme trebuie acum donate”, a transmis Ministerul Norvegian al Apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite