Josep Borrell: Rusia foloseşte gazele naturale ca „armă politică” împotriva Republicii Moldova

Josep Borrell: Rusia foloseşte gazele naturale ca „armă politică” împotriva Republicii Moldova

Josep Borrell şi Natalia Gavriliţă în cadrul conferinţei de presă de la Bruxelles FOTO EPA-EFE

Rusia foloseşte gazele naturale ca „armă politică” împotriva Republicii Moldova, a declarat joi Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Vedem încercări din partea Gazprom de a pune presiune politică” asupra Guvernului Republicii Moldova, a afirmat Josep Borrell într-o conferinţă de presă comună cu premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă, aflată în vizită la Bruxelles.

„În termeni globali, creşterile de preţ în întreaga lume nu sunt o consecinţă a utilizării livrărilor de gaze ca armă, dar în cazul Republicii Moldova, da, este”, a subliniat şeful diplomaţiei europene.

„În cazul Republicii Moldova, gazele naturale sunt folosite ca armă politică”, a afirmat Borrell.

„Trebuie să se ţină cont de caracteristicile politice... Este o creştere semnificativă (de preţ, n. red.) legată de probleme politice”, a insistat înaltul oficial european, subliniind că UE este pregătită să susţină Republica Moldova pentru a depăşi criza din sectorul energetic.

UE a oferit miercuri un grant de 60 de milioane de euro Republicii Moldova pentru a o ajuta în cazul crizei energetice.

Contractul privind livrările de gaze între Republica Moldova şi compania rusă Gazprom a expirat la sfârşitul lunii septembrie, iar cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un acord asupra unui nou preţ. Chişinăul a respins oferta Gazprom, care insistă să crească preţul la 790 de dolari mia de metri cubi.

„Republica Moldova este interesată de un contract pe termen lung şi la un preţ convenabil. Noi pledăm pentru un contract pe care să-l putem onora”, a spus Natalia Gavriliţă, citată de Agerpres.

Premierul Republicii Moldova a mulţumit partenerilor europeni pentru asistenţa nerambursabilă în valoare de 60 de milioane de euro.

Natalia Gavriliţa s-a deplasat la Bruxelles pentru cea de-a şasea şedinţă a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările