Copiii turci din familii cu probleme, plasaţi de autorităţile din Germania şi Belgia cuplurilor de homosexuali

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copii turci în Germania FOTO timesofmalta.com
Copii turci în Germania FOTO timesofmalta.com

Politicienii de la Ankara au acuzat mai multe ţări europene - în special Germania, Belgia şi Olanda - de luarea ilegală a copiilor de origine turcă din familii şi mutarea lor în centre de plasament sau familii cu tradiţii diferite. Copiii sunt înstrăinaţi de cultura turcă, susţine raportul comisiei parlamentare pentru drepturile omului, conform publicaţiei germane Der Spiegel.

Parlamentarii turci se exprimă în termeni deosebit de duri: „Mii de copiii turci", care trăiesc în mai multe ţări europene au fost luaţi ilegal din familiile lor, potrivit unui raport al comisiei de anchetă pentru drepturile omului din parlamentul de la Ankara (IHIK). În jur de 5.000 de copii şi tineri din întreaga Europă se presupune că au fost afectaţi, de aceste măsuri.

Raportul atacă în special Germania, Belgia şi Olanda, conform unui articol publicat de ediţia în limba engleză a ziarului turcesc,Today's Zaman. Membrii comisiei parlamentare au relatat faptul că judecătorii instanţelor pentru probleme familiale acordă mai multă importanţă acuzaţiilor aduse de serviciile de asistenţă socială decât spuselor părinţilor. Devine astfel evident, spun raportorii, că judecătorii decid în general împotriva părinţilor. Principiul conform căruia fiecare măsură trebuie să fie luată în beneficiul copiilor este interpretată în mod arbitrar, susţine raportul IHIK.

Preşedintele comisiei, Ayhan Sefer Üstün membru al partidului de guvernământ AKP, a criticat trei cazuri similare petrecute în Belgia, în această primăvară. Autorităţile belgiene au trimis câţiva copii de origine turcă în familii formate din cupluri homosexuale. Politicianul consideră că acest lucru este o violare clară a drepturilor copiilor, deoarece stilul de viaţă şi credinţele cuplurilor homosexuale nu pot fi compatibile cu cele ale familiilor turce. Drept urmare, Üstün a susţinut că minorii au fost „forţaţi să se integreze într-un stil de viaţă alternativ“.

De asemenea, raportul arată că unii părinţi sunt „needucaţi", sau nu pot vorbi limba ţării în care trăiesc, şi nu sunt deci în măsură să îşi apere drepturile şi să se opună deciziei de a li se lua copiii. Ei nu apelează nici la avocaţii de origine turcă, nici la ajutorul consulatelor turceşti. În schimb, ei încetează pur şi simplu toate căile de comunicare cu birourile de protecţie a copilului.

Comisia a dispus o anchetă în luna iunie, ca răspuns la plângerile provenite din cele trei ţări europene. Investigaţia a constatat că, cele mai multe cazuri de copii ai cetăţenilor turci luaţi în grija statului s-au produs din cauza pe baza unor acuzaţii de presupus abuz, probleme financiare sau „alte acuzaţii false", potrivit parlamentarilor turci. Raportul susţine că minorii sunt înstrăinaţi de cultura turcă şi sunt supuşi unui proces de asimilare în cultura europeană, diferit de propriile lor tradiţii. În cele mai multe cazuri, copiii pierd legătura cu familiile lor, citează Der Spiegel.

În general, raportul a concluzionat că familiile turce din cele trei state europene nu au beneficiat de nicio consideraţie faţă de tradiţiile lor culturale şi cele religioase. „Deşi există rude apropiate care pot lua copiii în grija lor, autorităţile nu iau acest lucru în considerare“, citează raportul.

Potrivit Ministerului german responsabil cu protecţia copiilor, în 2011, 38.456 copiii au fost luaţi din familiile lor, dintre care 5.627 nu au cetăţenie germană. Nu există date oficiale centralizate despre numărul minorilor de origine turcă care au fost plasaţi în grija statului sau a altor familii.

De cele mai multe ori, plângerile depuse la asistenţa socială vin din partea profesorilor, doctorilor sau ale vecinilor, potrivit Der Spiegel. Conform raportului, familiile de turci acuză faptul că sunt suspectate de tratament greşit doar pentru că minorii sunt îmbracaţi diferit de copiii non-turci.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite