Jean Castex, un funcţionar public de rang înalt, noul premier al Franţei

Jean Castex, un funcţionar public de rang înalt, noul premier al Franţei

FOTO EPA-EFE

Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a numit vineri premier pe Jean Castex, un ales local care a coordonat ieşirea Franţei din carantină, relatează Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Jean Castex, 55 de ani, un politician de centru-dreapta puţin cunoscut publicului larg, un republican, este primarul oraşului Prades, din sudul Franţei, şi a primit de la fostul premier sarcina de a gestiona planul guvernamental de ridicare treptată a restricţiilor în Franţa după criza de coronavirus.

El a apărat o ”abordare globală” şi a susţinut o ieşire treptată şi o cale de mijloc între exigenţele sanitare şi necesitatea unei relansări economice.

Jean Castex a fost şeful de personal al fostului ministru al sănătăţii Xavier Bertrand, rivalul politic al preşedintelui francez, şi consilier pe probleme sociale al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy.

Primar în Pyrénées-Orientales de peste zece ani, Jean Castex, a fost secretar general adjunct la Palatul Élysée din 2010 şi până la sfârşitul mandatului lui Nicolas Sarkozy.

”Un adevărat briceag elveţian, are conexiuni peste tot, ştie ce trebuie să facă la locul potrivit”, spune despre el un fost consilier al şefului statului, Franck Louvrier.

Jean Castex, originar din Gers, are o îndelungată carieră de funcţionar public de rang înalt.

 Fost director al Direcţiei Spitalizării şi Organizării Îngrijirilor (DHOS) de la Ministerul Sănătăţii şi Solidarităţii, a devenit şeful de cabinet al lui Xavier Bertrand la Ministerul Sănătăţii, iar apoi la Ministerul Muncii.

În 2017, Jean Castex a fost numit delegat interministerial la Jocurile Olimpice şi Paralimpice din 2024 şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Sportului.

Vineri premierul francez Edouard Phillipe şi-a anunţat demisia după o întrevedere cu preşedintele francez. Remanierea guvernamentală era aşteptată în Franţa, Macron anunţând o nouă cale şi o reorientare a mandatului său în următorii doi ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: