Franţa îşi va alege imigranţii în funcţie de valoarea lor economică

Un proiect de lege inspirat de Nicolas Sarkozy, ministrul francez de interne, favorizează venirea în ţară a muncitorilor calificaţi şi a cercetătorilor, în detrimentul celorlalţi străini.

Un proiect de lege inspirat de Nicolas Sarkozy, ministrul francez de interne, favorizează venirea în ţară a muncitorilor calificaţi şi a cercetătorilor, în detrimentul celorlalţi străini. Documentul a fost prezentat săptămâna trecută de şeful guvernului, Dominique de Villepin.Va fi creat un nou permis de şedere pentru a-i atrage pe oamenii de ştiinţă, pe informaticieni, artişti şi alte "competenţe rare". În sectoarele în care recrutarea este dificilă - sănătate, hotelier, restauraţie, lucrări publice, angajatorii vor putea recurge la străini. Studenţii străini care urmează cursurile unei facultăţi în Franţa vor putea lucra pe teritoriul acesteia după încheierea ciclului universitar, fără a mai trebui să treacă prin ţara lor, scrie "Le Temps". Pentru ceilalţi imigranţi, în schimb, şederea în Hexagon va deveni mai dificilă. Controlul căsătoriilor încheiate în afara Franţei va fi întărit. Străinii care vor să îşi aducă rudele apropiate vor trebui să cunoască limba franceză şi să aştepte doi ani în loc de unul - cât era nevoie până acum - pentru a putea depune o cerere pentru reîntregirea familiei. Imigranţii vor trebui să semneze "contracte de primire şi integrare" prin care sunt obligaţi să înveţe limba franceză şi să respecte legile, în special egalitatea între sexe. "În cazul unei femei care este ţinută la domiciliu fără să înveţe franceza, întreaga familie va fi obligată să plece", avertiza Nicolas Sarkozy. O altă schimbare de proporţii o constituie faptul că imigranţilor nu li se va mai permite în mod automat să rămână în Franţa după zece ani de şedere aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările