Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, vizat de încă o anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei judecători de instrucţie vor deschide o anchetă pentru a stabili dacă fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy se face vinovat de complicitate la încălcarea secretului instrucţiei în cazul difuzării unui comunicat de către Elysee cu privire la dosarul Karachi în septembrie 2011, relatează AFP.


Familiile victimelor atentatului din Karachi au depus plângere împotriva fostului preşedinte după acest comunicat care afirma că "în ceea ce priveşte aşa-numitul caz Karachi, numele şefului statului nu apare în niciun element al dosarului".

Judecătorii au mers împotriva rechizitoriilor Parchetului care aprecia că nu este posibilă urmărirea în justiţie a lui Sarkozy în virtutea articolului 67 din Constituţie care stipulează că preşedintele Republicii "nu este responsabil de actele realizate în această calitate".

"Faptul de a permite divulgarea informaţiilor provenind dintr-o instrumentare în curs nu intră în atribuţiile preşedintelui Republicii aşa cum sunt ele stabilite de Constituţie", apreciază judecătorii Sylvia Zimmermann, Sabine Kheris şi Camille Palluel într-o ordonanţă consultată de AFP.

Comunicatul palatului Elysee, vizat de plângerea familiilor, a fost difuzat la 22 septembrie 2011 la scurt timp după cercetarea succesivă a doi apropiaţi ai şefului statului, Thierry Gaubert şi Nicolas Bazire, în partea financiară a cazului Karachi.

"El nu a fost citat de niciun martor sau actor din acest dosar", dezvăluia Elysee referitor la şeful statului.

În cazul Karachi, judecătorii anchetează o eventuală finanţare ascunsă a campaniei prezidenţiale a lui Edouard Balladur în 1995, prin intermediul unor presupuse comisioane, în cadrul unor contracte de armament cu Pakistanul.

Sarkozy era ministru al Bugetului în 1995 şi purtător de cuvânt al campaniei lui Balladur.

Justiţia analizează, de asemenea, o eventuală legătură cu un atentat din mai 2002 de la Karachi, în care au fost ucise 15 persoane, dintre care 11 francezi. O ipoteză este aceea că oprirea, începând din 1995, a comsioanelor legate de contractele de armament ar fi declanşat represalii şi ar fi fost la originea atentatului.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite