Extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest. Reunind familia europeană

În oceanul zilnic de ştiri, a trecut relativ neobservată declaraţia recentă conform căreia Comisia Europeană va publica în cursul lunii februarie 2018 un document referitor la extinderea Uniunii Europene în Balcanii de Vest care stabileşte ca termen pentru aderare anul 2025.
>Bosnia-Herţegovina Cea mai usor de destabilizat tara din Europa din cauza problemelor demografice >Republica Macedonia bulgari indoctrinati cu microbul "patriotic" de catre dragii lor frati sarbi cu relatii foarte reci cu vecinii lor din Bulgaria si Grecia SI cu o minoritate albaneza musulmana foarte fertila...Numai lucruri bune prevad in viitor >Kosovo Noi nici macar nu recunoastem Kosovo... >Albania Se zice ca Romania are ca prieteni doar Marea Neagra...in cazul Albaniei se zice ca doar Marea Adriatica nu le este dusman (inca)
Deocamdata e vorba de Serbia si Muntenegru (daca asta o fi tara).
Se referea la Muntenegru si la Serbia, acum sunt doua tari diferite, putea sa le enumere invers, sa nu s efaca confuzie cu fosta "Serbia si Muntenegru". Dar Stef Ros are dreptate in legatura cu Bosnia /Hertegovina; BH e o Iugoslavie in miniatura; adica are teritorii separate intre ele, enclave,zone nu nu neaparat compacte, locuite de musulmani (bosniaci), catolici (croati) si sarbi (ortodocsi). Acum stau si ma intreb: crede cineva ca daca Iugoslavia nu a fost un stat viabil, va fi BH?... BH are multe probleme d efunctionare si numai supravegherea internationala o face sa nu se dezmembreze. Nu mai punem la socoteala problemele cu Kosovo, nu numai ca recunosatere internationala, dar si cele dintre Serbia si Kosovo (plus ca pe teritoriul Kosovo sunt enclave cu sarbi). Macedonia mi s-a parut relativ ok (am fost acolo), insa mi s-a parut si un stat slab fata de minoritatea albaneza foarte agresiva (albanezii zic ca sunt 25% din pooulatie, macedonenii zic ca multi au venit din Albania la vot, nu e un stat bine organizat, granitele cu Albania sunt permeabile; in plus, zilele trecute presedintele Macedoniei a refuzat sa promulge legea conf. careia albaneza devine a doua limba oficiala. Am vazut in Macedonia orase, sate in care fluturau steaguri albaneze peste tot, moschei, in zone majoritar ortodoxe din care incepand cu 5 dimineata (!) zbiera unul in statia de amplificare sa cheme oamenii la rugaciune, se auzea in tot orasu Lucrurile astea deranjau, dar macedonenii ziceau ca statul lor e slab si nu actioneaza, nu are ce sa le faca. Secuii de la noi, prin comparatie, sunt o minoritate foarte civilizata). De asta cred ca si Macedonia e posibil sa aiba probleme in viitor, mai ales ca albanezii se inmultesc mai repede decat macedonenii. Poate ca o aderare a M la NATO si UE or sa intareasca statul si sa nu il faca asa de vulnerabil. Oricum, e riscant sa introduci in UE tari cu mari probleme interne. Cred ca intrarea in UE a Moldovei, inclusiv cu Transnistria, ar fi mai putin problematica pt. UE. Vom vedea!
Un vis frumos dar foarte greu realizabil în situația actuală.
Extinderea UE in Balcani ? Basme ! Vor sa "ameteasca" (dezorienteze) tarile respective in asa fel incat acestea sa stea pe margine,asteptand autobuzul ! Autobuzul care merge spre vest. De prea multa asteptare tarile respective ar putea sa se decida sa ia autobuzul ce merge spre est. Asta nu vrea UE sa se intample ! Si atunci vin cu promisiuni.Cum au procedat si cu Turcia... "Din două una, daţi-mi voie: ori să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica; ori să nu se revizuiască, primesc! dar atunci să se schimbe pe ici pe colo, şi anume în punctele... esenţiale..." Nici asa,nici asa !
Sanse pentru Serbia ar fi, nu stiu sigur despre Muntenegru, insa cu toate celelalte tari numite, sunt sanse mici ca ele sa faca parte din UE in viitorul apropiat, poate peste 20 ani sa incerce acest proces, cat despre Kosovo, care nu a fost recunoscuta de multe tari si nici nu merita sa fie recunoscuta, pe buna dreptate acesta provincie a apartinut si in mod normal trebuie sa apartina Serbiei, albanezii sunt agresivi ca si popor, mai ales datorita dogmei islamiste gresit interpretata. Datorita demografiei negative a sarbilor din Kosovo, care a inceput in sec XX si a produs o schimbarea majoră a demografiei provinciei în favoarea musulmanilor albanezi, emigrarea pe scară largă a etnicilor sârbi, mai ales după 1999, au reprezentat singurul grup etnic majoritar din Kosovo cu o creștere naturală negativă. Astfel ca ponderea lor în totalul populației din regiune este în prezent estimată la 7%. In prezent, sârbii locuiesc în enclavele din Kosovo, Kosovo de Nord fiind cea mai numeroasă. Slabe sanse ca Serbia sa mai recupereze acest teritoriu si poate doar o renuntare la acesta sa-i accelereze drumul catre UE.