Energoatom: Soldaţii ruşi au început să se retragă de la centrala nucleară de la Cernobîl

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară Cernobîl FOTO Shutterstock
Centrala nucleară Cernobîl FOTO Shutterstock

Forţele ruse au început să se retragă de la instalaţia nucleară de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul încă din primele zile ale războiului în Ucraina, declanşat de Vladimir Putin la 24 februarie, a anunţat joi agenţia nucleară ucraineană Energoatom, relatează AFP, potrivit news.ro.

Trupele care ocupau centrala nucleară avariată de la Cernobîl au plecat „în două coloane către frontiera” dintre Ucraina şi Belarus, se arată într-o postare pe Telegram a agenţiei Energoatom.

În instalaţie a mai rămas doar un „număr mic” de militari ruşi, precizează agenţia.

Un oficial de rang înalt de la Pentagon a făcut anterior un anunţ în acest sens.

Armata rusă a început să se retragă de pe aeroportul de la Hostomel, la nord-vest de Kiev, iar „Cernobîlul este altă zonă din care încep să se repoziţioneze, părăsind Cernobîlul pentru a se duce în Belarus”, a declarat oficialul de la Pentagon.

Presa ucraineană scrie că mai mulţi soldaţi ruşi au ajuns la spital în Belarus după ce ar fi fost expuşi la radiaţii la Cernobîl.

Potrivit Visegrad 24, care citează agenţia ucraineană de presă Unian, şapte autobuze cu soldaţi ruşi care ar avea sindromul iradierii acute ar fi ajuns la un spital din Belarus.

Reuters a scris, marţi, citând surse din rândul unor lucrători din zonă, că soldaţii ruşi care au capturat zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl ar fi trecut cu blindatele printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roşie” şi au ridicat nori de praf radioactiv.

Aceleaşi surse au menţionat că soldaţii din convoi nu ar fi folosit niciun echipament anti-radiaţii. Un angajat de la Cernobîl spunea că a fost „sinucigaş” pentru soldaţi, deoarece praful radioactiv pe care l-au inhalat ar putea provoca boli grave.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite