Elveţienii au decis să-şi închidă centralele nucleare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elveţienii au decis duminică, prin referendum, să renunţe complet la energia nucleară şi să o înlocuiască cu energia verde.

În total, 58,2% dintre elveţienii care s-au prezentat duminică la referendum au votat în favoarea legii care prevede renunţarea în timp la energia nucleară. Legea, adoptată în septembrie anul trecut, interzice construcţia de noi centrale nucleare şi încurajează energiile verzi, considerate mai puţin costisitoare, transmite AFP.

Referendumul de duminică a fost rezultatul unui proces îndelungat de luptă împotriva energiei atomice, început după accidentul nuclear de la Fukushima, produs în martie 2011. La câteva săptămâni după acea catastrofă, autorităţile de la Berna au decis ca pe termen lung să renunţe la energia nucleară, în condiţiile în care cele patru centrale nucleare ale Elveţiei sunt folosite de 50, chiar 60 de ani. Dar legea în acest sens a fost votată de Parlament abia în septembrie 2016.

Cele patru centrale nucleare produc aproximativ o treime din necesarul de energie al consumatorilor elveţieni. Guvernul elveţian a anunţat închiderea treptată a acestora până în 2034, dar a subliniat totodată că această dată este doar teoretică.

În paralel cu renunţarea la energia nucleară, Elveţia va implementa în etape, până în 2050, o nouă strategie energetică, bazată pe susţinerea energiilor regenerabile.

Dezbateri asupra costurilor

Prima componentă a acestei strategii, a cărei aplicare va începe chiar de anul viitor, vizează reducerea consumului de energie cu 16% pe cap de locuitor până în 2020 şi cu 43% până în 2035. Conform datelor oficiale, consumul individual de energie a scăzut deja în Elveţia cu 14,5% faţă de nivelul din 2000.

Însă principalul partid al Elveţiei, formaţiunea naţionalistă Uniunea Democrată de Centru (UDC), estimează că înlocuirea energiei nucleare cu energia solară şi eoliană va implica cheltuieli de aproximativ 183 de miliarde de euro până în 2050. Pentru o casă locuită de patru persoane, aceasta reprezintă, potrivit UDC, o creştere a cheltuielilor cu 2.900 de euro pe an.

„Plăteşti cu 3.2000 de franci mai mult pentru un duş rece?“, a întrebat, ironic, UDC pe afişele sale electorale.

În pofida campaniei UDC, prezenţa la urne a fost de 42,3%, un procent situat în media participării constatate la referendumurile desfăşurate în ultimii doi ani în Elveţia. Cetăţenii elveţieni sunt chemaţi de câteva ori pe an la referendumuri pe teme dintre cele mai diverse.

„Este o zi istorică în ţară“, a comentat rezultatul referendumului deputata Adèle Thorens Goumaz, membră a Verzilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite