Desant de puşcaşi marini ucraineni în Insula Şerpilor

Desant de puşcaşi marini ucraineni în Insula Şerpilor

Insula Şerpilor

Marina ucraineană şi Departamentul pentru paza maritimă din cadrul Serviciului de Stat pentru Graniţă al Ucrainei au luat măsuri suplimentare pentru consolidarea securităţii în perimetrul Insulei Şerpilor, relatează luni publicaţia locală Dumskaia.net, preluată de Agerpres în pagina sa electronică.

Concret, un desant de puşcaşi marini, echipaţi cu armament greu, a fost desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în Insula Şerpilor din Marea Neagră, iar puşcaşii vor rămâne în zonă „până la stabilizarea situaţiei“. 
 
De asemenea, potrivit sursei citate, sâmbătă, în jurul Insulei Şerpilor, şi-au făcut apariţia nave, elicoptere şi vase ucrainene de mici dimensiuni.
 
Aceste măsuri suplimentare de securitate au fost luate „în eventualitatea unei posibile complicări a situaţiei“, menţionează biroul de presă al Serviciului pentru Graniţă al Ucrainei, fără a da însă alte explicaţii.
 
Respectivele măsuri de securitate survin pe fondul unor speculaţii din presa ucraineană, care a scris recent, citându-l pe Aaron Korewa,  care a îndeplinit funcţia de consilier al fostului ministru suedez de externe, Carl Bildt, că Rusia ar putea să ocupe în 2016 Insula Şerpilor pentru a destabiliza situaţia din regiunea Odesa şi transportul maritim al Ucrainei în Marea Neagră.
 
„Dacă Rusia va captura insula, Odesa ar putea fi izolată. Aceasta înseamnă că Ucraina va pierde aproape întregul acces la Marea Neagră, având în vedere că Rusia controlează deja Peninsula Crimeea şi zăcămintele de gaze între peninsulă şi Insula Şerpilor“, scria Korewa într-un recent material de analiză publicat pe site-ul centrului Atlantic Council.
 
Ca şi în cazul Crimeii, potrivit acestuia, capturarea insulei ar putea fi efectuată de militari (ruşi) fără însemne.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: