De ce stau nemţii cu chirie? Legea germană favorizează chiriaşii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce stau nemţii cu chirie? Pur şi simplu, pentru că aşa s-au obişnuit, dar şi pentru că este mult mai rentabil. Germania se află pe ultimele locuri în topul proprietarilor de locuinţe din ţările dezvoltate.

Obiceiul nemţilor de a sta cu chirie, şi nu de a cumpăra locuinţe, este explicabil dacă ne întoarcem în anii '30 şi '40. De atunci şi până la predarea Germaniei din mai 1945, multe dintre casele nemţilor erau în ruine. Aproape 2,25 de milioane de case fuseseră distruse şi alte două milioane aproape distruse. Un recensământ din 1946 a arătat că este nevoie de 5,5 milioane de case noi doar în Germania de Vest, notează Quartz.

De ce stau nemţii cu chirie – după război, un program de locuinţe a schimbat lucrurile

Însă în Germania, atunci, nu exista doar problema caselor de locuit, ci şi economia sau situaţia politică. Un program de locuinţe ar fi oferit locuri de muncă pentru oameni şi ar fi redus şi problema caselor. Aşadar, Germania Occidentală şi-a proiectat programul de locuinţe în aşa fel încât să beneficieze de el o parte cât mai mare din populaţie. 

Şi a funcţionat. Construcţia de case a luat avânt, mulţumită unei combinaţii de subvenţii de la stat şi scutiri generoase de impozite. Până în 1956, în Germania de Vest scăzuse la jumătate nevoia de locuinţe. Până în 1962, mai era nevoie de doar 658.000 de case. Şi majoritatea locuinţelor erau închiriate. 

De ce închiriază nemţii? Pentru că atunci exista o cerere prea mică de cumpărare. Ipotecile erau foarte puţin dorite, iar băncile solicitau celor care se împrumutau să dea un avans foarte mare. Foarte puţin nemţi aveau bani suficienţi pentru asta.

De ce stau nemţii cu chirie – legea germană favorizează chiriaşii

Mai mult, s-a cam păstrat aceeaşi situaţie de atunci încoace, închirierea fiind relativ ieftină în Germania, comparativ cu achiziţionarea unei case. Deşi politicile financiare ale ţării sunt mai echilibrate acum, piaţa închirierii este foarte bine stabilită, iar regulile înclină în favoarea chiriaşilor. De exemplu, legea germană permite consiliilor locale să oprească o creştere a chiriei cu mai mult de 15% în decurs de trei ani.

Guvernul german, pur şi simplu nu încurajează proprietarii de case. Spre deosebire de ţări ca Spania, Irlanda sau Statele Unite ale Americii, Germania nu ajută proprietarii să-şi deducă impozitele prin ratele la o locuinţă. Fără această deducere, beneficiile deţinerii unei locuinţe sunt mai mici. 

Iar nemţilor le place cum funcţionează sistemul locuinţelor. Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, peste 93% din nemţi sunt mulţumiţi de situaţia actuală a locuinţelor, conchide Quartz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite