De mâine, Germania livrează gaze Ucrainei prin Polonia

De mâine, Germania livrează gaze Ucrainei prin Polonia

Gazele naturale reprezintă un subiect de dispută între Kiev şi Moscova

Ucraina va importa gaze naturale din Germania, prin Polonia, chiar din această săptămână, a anunţat agenţia ucraineană de ştiri, UNIAN. Compania RWE va livra gaze naturale Ucrainei folosind compania poloneză de tranzit, Gaz System, care va începe transportul a 4 milioane de metri cubi de gaz spre Kiev, din 16 aprilie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform acordului semnat de Ucraina, RWE ar putea livra aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz anual, prin conductele Gaz System, până în mai 2017.

Ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, anunţase anterior că Uniunea Europeană va asigura necesarul de gaz al Ucrainei, prin stocurile Franţei şi ale Germaniei. Kievul va plăti un preţ fix de 386 de dolari pe metru cub pentru livrările Germaniei.

Infrastructura poloneză a mai fost folosită pentru a alimenta Ucraina şi în noiembrie 2012, însă livrările au fost întrerupte după ce Moscova a prezentat Kievului o ofertă de 30% discount pentru gazele naturale ruseşti.

Până la 1 aprilie, Ucraina a beneficiat de un regim special la importul de gaze din Rusia, însă ulterior, din cauza tensiunilor dintre cele două ţări, compania Gazprom a anulat înţelegerile şi a crescut preţurile cu 80%. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: