Curtea Penală Internaţională deschide calea pentru deschiderea unor anchete privind crime de război în Ucraina. Reacţia Kievului
0Procuroarea Curţii Penale Internaţionale (CPI) a cerut vineri deschiderea unor anchete oficiale privind crime de război şi crime împotriva umanităţii comise din 2014 în cadrul conflictului armat din Ucraina şi din 2010 în Nigeria, relatează Reuters.
Fatou Bensouda, care a lansat o examinare preliminară a situaţiei din Ucraina acum şase ani, la cererea Kievului, a anunţat într-un comunicat „că există o bază rezonabilă pentru a crede că o gamă largă de fapte care constituie crime de război şi crime împotriva umanităţii au fost comise” în cursul conflictului armat dintre separatişii proruşi sprijiniţi de Moscova şi forţele guvernamentale.
„Aceste concluzii înglobează trei mare categorii de acte de persecuţie: crime comise în cadrul ostilităţilor, crime comise în detenţie, crime comise în Crimeea”, a subliniat procuroarea.
Comunicatul nu menţionează vreun suspect.
Rusia a anexat Peninsula Crimeea în martie 2014, cu o lună înainte de izbucnirea ostitilăţilor între separatiştii din Donbas şi Kiev.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kubela, a salutat o decizie „istorică”. „Într-o zi, criminalii ruşi vor fi judecaţi”, a scris el pe Twitter.
Rusia nu este parte a Statului de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, jurisdicţie penală cu vocaţie universală fondată în 2002 pentru a judeca crime de război, crime împotriva umanităţii şi acte de genocid.
În afară de Ucraina, Fatou Bensouda a dat impuls pentru deschiderea unor anchete asupra violenţelor comise de gruparea jihadistă Boko Haram în Nigeria.
Deciziile cu privire la deschiderea unor anchete în aceste dosare aparţin de-acum Camerei Preliminare a CPI.