
Duminica trecută, s-a ţinut finala prezidenţialelor din Franţa. A câştigat Emmanuel Macron. Acum doi ani, nimeni nu-l vedea în această postură. Dar cine a fost creditat cu şanse, înainte ca viitorul locatar al Palatului Elysée să fie ales?
Pe urmă, atenţia s-a mutat la stânga şi toată lumea s-a întrebat dacă François Hollande, care stătea prost în sondaje, va intra în cursă, pentru a primi învestitura socialiştilor. N-a intrat. S-a creat astfel o oportunitate pentru premierul Manuel Valls, ale cărui ambiţii nu erau un secret pentru nimeni. El şi-a abandonat postul de premier, ca să câştige alegerile primare din partid. Cel mai serios adversar părea a fi Arnaud Montebourg, un fost ministru al lui Hollande care plecase din guvern, fiindcă i se părea prea liberal. Dar, ca şi la dreapta, a ieşit învingător un al treilea candidat, Benoît Hamon. care a propus instituirea unui venit universal, indiferent dacă munceşti sau nu, şi legalizarea canabisului.
După ce au trecut hopul din propriile partide, nici Fillon, nici Hamon n-au reuşit să mai convingă pe cineva. Primul a fost în centrul unui scandal, după ce s-a aflat că şi-a plătit soţia ca asistentă parlamentară, iar al doilea a fost pur şi simplu lipsit de suflu. În loc să le întărească, alegerile primare au slăbit principalele două partide din Franţa. Cine a avut de câştigat? Au profitat, în primul rând, doi extremişti: Marine Le Pen şi Jean-Luc Mélenchon. Ea – la dreapta dreptei, iar el – la stânga stângii – au reuşit să seducă, fiecare în parte, o cincime din alegători.
A tras profit, însă, şi un fost ministru, Emmanuel Macron, care s-a profilat ca un candidat anti-sistem, dar plasându-se nu la vreuna dintre extreme, ci la centru. Acolo se află, de altfel, cei mai mulţi alegători, dar puţini sunt politicienii care riscă o investiţie. Cu o săptămână înainte de primul tur, Fillon şi-a regăsit un pic din energie, iar Le Pen, Mélenchon şi Macron erau umăr la umăr. În joia dinaintea alegerii, un poliţist a fost ucis pe Champs Elysée, iar ziarele scriau a doua zi că ameninţarea teroristă planează asupra Franţei, multe voci sugerând că situaţia creată o va avantaja pe extremista din fruntea Frontului Naţional.
Până la urmă, Macron a scos 23%, iar Le Pen – cu două procente mai puţin, fiind urmată de candidatul de centru-dreapta şi de cel de extrema stângă. Socialistul Hamon a adunat doar 6 la sută din voturi, un dezastru pentru Partidul Socialist, care câştigase acum cinci ani atât preşedinţia, cât şi o majoritate confortabilă în Adunarea Naţională.
Între tururi, întrebarea principală a fost dacă Marine Le Pen va reuşi să ajungă la 40%, dublând astfel scorul obţinut de către tatăl ei, acum 15 ani, în confruntarea cu Jacques Chirac. Singura dezbatere televizată a semănat mult cu întâmplările din studiourile tv din România, când politicienii vorbesc unii peste alţii şi nu se mai prea înţelege nimic. Pe 7 mai, candidata Le Pen a pierdut cu 33%.
Franţa are un preşedinte liberal. Al doilea, după Valéry Giscard d’Estaing.