Viktor şi Margharita au aşteptat o oră pentru a fi testaţi. Tocmai au aterizat pe aeroportul Köln-Bonn după ce şi-au vizitat familiile în Ucraina. Acum vor să fie siguri că nu s-au contaminat cu noul coronavirus, la fel ca alte aproximativ 40 de persoane care stau disciplinate la coadă, păstrând distanţa, în faţa unui centru mobil de testare lângă aeroport, un camion alb al organizaţiei de ajutorare Johanniter. Mulţi dintre adulţi cară geamantane mari, iar copiii plictisiţi stau pe pajiştea din apropiere şi aşteaptă. 

În landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află acest aeroport, vacanţa de vară a început în urmă cu patru săptămâni, iar unii dintre călători se întorc între timp. În întreaga Germanie există temeri că turiştii ar putea aduce virusul din concediu, mai ales după ce unele destinaţii îndrăgite de germani – cum ar fi localitatea St. Wolfgang din Austria – au devenit noi focare de infecţie. Toată lumea îşi aminteşte de focarul de coronavirus din staţiunea de schi austriacă Ischgl, unde s-au contaminat turişti din toată Europa. 

Autorităţile germane vor să împiedice un nou scenariu de tip Ischgl. Luni după-masă, ministrul german al Sănătăţii Jens Spahn (de la partidul conservator CDU al cancelarei Angela Merkel) a anunţat pe Twitter că va solicita teste obligatorii pentru călătorii care vin din regiuni de risc. Acestea ar urma să fie gratuite. Săptămâna trecută, reprezentanţii guvernului federal şi cei ai landurilor au căzut de acord ca persoanele care se întorc din regiuni cu un risc de infecţie crescut să aibă posibilitatea de a-şi face testul direct în aeroport. Între timp, există astfel de centre de testare în mai multe aeroporturi germane: Köln-Bonn, Frankfurt, Düsseldorf, Dortmund, Münster/Osnabrück, Leipzig/Halle (doar pentru cetăţeni ai oraşului Halle), Nürnberg şi München. Şi Berlinul vrea să deschidă un astfel de centru. 

"Ne bazăm pe cuvântul fiecăruia" 

În aeroportul Köln-Bonn, Nils Kirner conduce centrul de testare. Bărbatul de 40 de ani, care poartă geaca roşie a organizaţiei Johanniter, e abordat de multă lume, inclusiv de persoane care au venit la aeroport fără să fi zburat înainte.

Nils Kirner conduce acest centru de testare (DW/L. Hänel )Nils Kirner conduce acest centru de testare

Un domn în vârstă îl întreabă dacă ar putea să-şi facă testul, chiar dacă nu a călătorit şi nici nu o va face. Povesteşte că e îngrijorat fiindcă i-a crescut temperatura. "Da, puteţi să vă faceţi testul, dar trebuie să-l plătiţi", spune Kirner, şi îl atenţionează să poarte masca în mod corespunzător: aceasta trebuie să acopere şi nasul, nu doar gura. 

Pentru călătorii care vin din zone de risc, testele sunt acum gratuite la aeroportul Köln-Bonn. Înainte de weekend, ele costau 90 de euro de persoană. Cine vine să-şi facă testul chiar dacă se întoarce dintr-o ţară care nu se află pe lista regiunilor de risc, trebuie să plătească în continuare din propriul buzunar. "De când sunt gratuite testele pentru călătorii din regiuni de risc, observăm că vin mai mulţi", povesteşte Kirner. "În weekend au aterizat şase avioane într-o singură noapte şi au venit mulţi la testare, încât am fost nevoiţi să facem rost rapid de mai mult personal." În astfel de cazuri se apelează inclusiv la voluntari. Cei care îşi fac testul nu sunt obligaţi să prezinte tichetul de îmbarcare pentru a dovedi că au fost într-o ţară considerată zonă de risc, spune Kirner: "Ne bazăm pe cuvântul fiecăruia." 

Pe baza avertizărilor institutului Robert Koch din Germania, principala autoritate de combatere a bolilor infecţioase, în jur de 130 de ţări sunt pe lista zonelor de risc. Printre acestea se numără şi Republica Moldova, Ucraina, Turcia, Luxemburg şi Macedonia de Nord, nu însă România. Nici Italia nu e considerată regiune de risc, motiv pentru care Ute Menke trebuie să plătească testul. Femeia în vârstă de 52 de ani a fost în nodrul Italiei cu fiul ei şi amândoi intenţionează să o viziteze pe bunica bolnavă, aşadar vor să se asigure că nu s-au infectat cu noul coronavirus. 

Procedura de testare începe într-un cort din faţa centrului mobil al Johanniter. Acolo, membrii organizaţiei notează datele personale ale fiecărui călător care vine, inclusiv numărul de telefon.

Un centru mobil de testare la aeroportul Köln/Bonn (DW/L. Hänel )Un centru mobil de testare la aeroportul Köln-Bonn

Testul în sine e efectuat în interiorul centrului mobil de către angajaţi ai organizaţiei care poartă combinezoane de protecţie. La coadă stau şi câteva persoane care au fost în concediu cu maşina, nu cu avionul, dar doresc să fie sigure că nu s-au infectat.   

Un sentiment fals de siguranţă?

Călătorii primesc rezultatul testului printr-o aplicaţie pe telefonul mobil după cel puţin 24 de ore. Sigur că procedeul nu este perfect, dar aceste centre ajută la reducerea răspândirii virusului, spune Nils Kirner. 

Obligativitatea testărilor pentru călătorii care au fost în regiuni de risc va fi introdusă, probabil, săptămâna viitoare. Ute Teichert, directoarea Asociaţiei federale a medicilor din serviciul sanitar public, avertizează însă că aceste teste ar putea duce la un sentiment fals de siguranţă. Pentru a fi sigur că cineva nu a adus virusul din concediu, ar trebui ca persoana respectivă să fie testată încă o dată la cinci zile după primul test, a declarat Ute Teichert în dialog cu Funke Mediengruppe. 

Călătorii care se întorc din regiuni de risc au deja obligaţia unei carantine de două săptămâni la domiciliu, în cazul în care nu şi-au făcut testul (cu un rezultat negativ). Mulţi dintre cei care stau la coadă în faţa centrului mobil de testare de lângă aeroportul Köln-Bonn o fac în primul rând pentru a evita carantina. Există multe situaţii în care angajatorii le cer angajaţilor să-şi ia concediu fără plată pentru aceste două săptămâni de carantină. Viktor, care şi-a vizitat familia în Ucraina, lucrează ca mecanic la aeroportul Köln-Bonn. Şeful l-a rugat să-şi facă testul imediat. "De multe ori sunt şi eu în avion când sunt transportaţi bolnavii. Sigur că trebuie să fiu sănătos."

Lisa Hanel - Deutsche Welle