INTERVIU Comisarul european pentru schimbări climatice: Soluţii UE ca să nu mai cheltuim banii pentru petrol şi gaze din Rusia sau din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Connie Hedegaard
Connie Hedegaard

Comisarul european pentru schimbări climatice a discutat cu jurnalistul „Adevărul“ Cristian Unteanu despre oportunităţile de reducere a dependenţei energetice, prin investiţiile în resursele regenerabile, accentuând faptul că România are un mare potenţial în acest domeniu.

După o iarnă marcată de vremea extremă în întreaga lume, Uniunea Europeană a luat în considere intensificarea politicilor de mediu, pentru reducerea impactului schimbărilor climatice. În plus, la Bruxelles se doreşte dezvoltarea energiei regenerabile, pentru a micşora costurile şi dependenţa energetică. 

„Aţi avut fenomene meteo stranii şi în România. Eu nu sunt tipul de om care se gândeşte la schimbările climatice de fiecare dată când plouă. Dar nu e ciudat că ceea ce vedem că se dezlănţuie în faţa noastră se potriveşte cu avertizările oamenilor de ştiinţă? Acesta e tipul de instabilitate a naturii pe care o vom vedea tot mai des în lume, conform estimărilor experţilor. Costul economic este enorm, însă suferinţa umană provocată este şi mai mare“, afirmă Connie Hedegaard. 

În opinia comisarului european, „trebuie să avansăm, pentru a preveni înrăutăţirea schimbărilor climatice. Partea bună este că asta se potriveşte foarte bine, în Europa, cu alte nevoi pe care le avem. Am avut o mare criză economică în UE şi sunt 26 milioane de şomeri în Europa. Când avem lucruri atât de presante, cum ne putem concentra pe schimbările climatice? Cred că răspunsul este prin combinarea politicilor economice, cu cele legate de forţa de muncă şi cele privind schimbările climatice.“

„Suntem foarte dependenţi de combustibili fosili. Anul trecut am cheltuit 500 miliarde Euro pentru a cumpăra combustibili fosili importaţi: cărbune, gaz şi petrol. Unde am trimis aceşti bani? I-am trimis în Rusia lui Putin, în Arabia Saudită, Qatar şi alte regiuni de unde ne luăm energia. Nu ar fi mai înţelept să scădem aceste costuri şi să îi investim în Europa, în sisteme de încălzire mai eficiente în casele noastre, în alte cuvinte în eficientizarea energiei sau în resurse regenerabile. Am ţine mai mulţi bani în Europa, i-am investi aici, am fi mai puţin dependenţi energetic, am avea propriile surse de energie. Iar partea bună este că am putea crea slujbe“, consideră oficialul european.

  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite