Cine este „Naşul“ Gaburici, premierul desemnat de coaliţia de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Gaburici poate fi candidatul de compromis la funcţia de premier al Republicii Moldova
Chiril Gaburici poate fi candidatul de compromis la funcţia de premier al Republicii Moldova

Tehnocratul propus de liberal-democraţi în funcţia de primi-ministru este un apropiat al liderului Comunist Vladimir Voronin  cu multe umbre privind activitatea sa

Chiril Gaburici poate fi candidatul de compromis la funcţia de premier al Republicii Moldova , pe care îl vor vota comuniştii lui Voronin, după ce aceştia au declarat că vor în funcţia de şef al Executivului o persoană din mediul de afaceri, după exemplul lui Vasile Tarlev.

Partidul Liberal Democrat (PLDM) l-a desemnat pe Gaburici în funcţia de prim-ministru după ce , săptămâna trecută, a eşuat tentativa de investire în Parlament a Guvernului Leancă 2. Nici pe site-ul PLDM nici pe cel al Guvernului de la Chişinău nu se poate găsi o biografie a lui Chiril Gaburici. 

Noul candidat la funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, s-a născut pe 23 noiembrie 1976 în satul Logăneşti, raionul Hânceşti. Este absovent al Universităţii Slavone din Chişinău, Facultatea de Economie, specialitatea Management. Universitatea Slavonă este o instituţie superioară de învăţământ unde se predă exclusiv în limba rusă. Sociologul Doru Petruţi scrie pe blogul său că există suspiciuni că Chiril Gaburici şi-ar fi cumpărat diploma de studii superioare. Gaburici este căsătorit şi are doi copii. 

A început de la zero

Despre Chiril Gaburici se vorbeşte ca despre un profesionist care şi-a construit cariera de la zero, de la un simplu şofer şi agent de vânzări regionale, la director general la companii internaţionale cu venituri de zeci de milioane de dolari. Între 2008-2012 a fost director general Moldcell, iar între anii 2012-2014 a fost avansat de TeliaSonera în funcţia de director general Azercell, Azerbaijan. 

Gaburici în Azerbaijan

Presa azeră a scris că în urma unui audit efectuat în 2013 de compania „Norton Rose Fullbright” au fost depistate acte de corupţie în cadrul companiei „Azercell”, care au fost acoperite de viceministrul azer al Transportului, Musa Panahov. Fiul lui Musa Panahov este căsătorit cu nepoata lui Vladimir Voronin, Ecaterina. Presa azeră a mai scris că Gaburici s-ar afla în relaţii bune cu Vladimir Voronin.

Mass-media de la Baku mai arată că Chiril Gaburici este cel care a deconspirat nereguli ale directorului departamentului Vânzări din cadrul Azercell, Samit Gamidov. Acestea vindea numere de mobil exclusiviste miniştrilor şi oamenilor de afaceri”, scrie site-ul haqqin.az.

Cumetrii politice 

După anunţarea candidaturii lui Gaburici a apărut la Chişinău informaţia că ar fi chiar naşul de cununie al nepoatei lui Voronin. Chiril Gaburici a negat recent această informaţie, dar a menţionat că este naşul de cununie al lui Eduard Bănăruc, membru al partidului Liberal-Democrat, fost secretar general adjunct al Guvernului.

În 2013, Eduard Bănăruc, a fost audiat de către centrul Naţional Anticorupţie într-un dosar de corupţie. După efectuarea unor percheziţii la Guvern, ofiţerii CNA au găsit în biroul lui Bănăruc peste 40.000 dolari, 1.500 euro şi aproape 25.000 lei moldoveneşti. Finul lui Gaburici a declarat atunci că banii au fost adunaţi la nunta fiicei sale.

Numele lui Gaburici apare şi în raportul Comisiei Nagacevschi cu privire la evenimentele din aprilie 2009, la compartimentul „Situaţia cu ne-funcţionarea telefoniei mobile". Raportul conţine şi o menţiune specială despre compania Moldcell, condusă în acea perioadă de Chiril Gaburici.

Votul privind guvernul Gaburici, joi

Noul premier desemnat al Republicii Moldova, Chiril Gaburici, îşi va prezenta echipa guvernamentală în faţa parlamentului cel târziu joi, a anunţat, ieri, Vlad Filat, liderul formaţiunii liberal-democrate, cea care a propus candidatura tânărului om de afaceri la funcţia de şef al executivului. Vlad Filat a făcut acest anunţ după ce a participat alături de Gaburici, la consultările cu reprezentanţii Partidului Liberal, partid exclus din alianţa de guvernare, după ce liberal-democraţii au constituit în ianuarie o coaliţie minoritară cu Partidul Democrat al lui Marian Lupu.

Liderul liberal-democrat a precizat că programul de guvernare nu va suferi schimbări esenţiale, apreciind totodată că nu consideră necesar să fie schimbaţi candidaţii PLDM de pe lista viitorului guvern. În ceea ce-i priveşte pe liberali, liderul acestora, Mihai Ghimpu, a reafirmat după consultările amintite că formaţiunea sa va vota doar un guvern din care va face parte.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite