FOTO VIDEO Imagini şi mărturii înfiorătoare din Grecia, unde cel puţin 74 de persoane au murit şi peste 160 au fost rănite în incendii devastatoare

FOTO VIDEO Imagini şi mărturii înfiorătoare din Grecia, unde cel puţin 74 de persoane au murit şi peste 160 au fost rănite în incendii devastatoare

FOTO Getty Images

Cel puţin 74 de oameni şi-au pierdut viaţa în incendiile de vegetaţie din împrejurimile Atenei, Grecia trecând prin cea mai mare criză provocată de incendii în ultimii zece ani. Premierul Alexis Tsipras a anunţat trei zile de doliu naţional.

GALERIE FOTO

Potrivit Crucii Roşii, 26 de trupuri au fost găsite în curtea unei vile din satul Mati, aflat pe coastă. Înainte de transmiterea acestei informaţii, bilanţul morţilor era de 24, informează BBC. Ultimul bilanţ anunţat de autorităţi este de cel puţin 74 de morţi şi peste 160 de răniţi, 11 fiind în stare gravă.

Autorităţile au folosit bărci şi elicoptere pentru a evacua oamenii din zona plajelor şi au anunţat că au nevoie de asistenţă internaţională. Sute de pompieri încearcă să stingă focul.

„Vom face tot ce este omeneşte posibil pentru a-l controla”, a spus prim-ministrul Alexis Tsipras. El şi-a scurtat o vizită programată în Bosnia şi Herţegovina, pentru a coordona acţiunile de salvare din ţara sa, pe care pompierii le-au caracterizat drept „extrem de dificile”.

Cele mai multe dintre victime au fost prinse în Mati, aflat la 40 de kilometri nord-est de Atena, şi au murit în casele lor ori în maşini.

Tsipras a anunţat că „toate forţele de urgenţă au fost mobilizate” şi a declarat stare de urgenţă în regiunea Attica.

Mărturii din mijlocul flăcărilor

Situat la 30 de km distanţă de Atena, satul Mati a fost distrus de flăcări.

Supravieţuitorii au povestit că focul a ajuns foarte repede la ei şi au fost forţaţi să intre în mare sau să conducă prin fum pentru a scăpa.

Nikos Stavrinidis a povestit pentru abc.net.au că se afla în Mati împreună cu soţia sa pentru a pregăti casa de vacanţă pentru fiica sa. Focul l-a înconjurat rapid: „Totul s-a întâmplat foarte repede. Focul era departe, apoi scânteile au ajuns la noi. Focul ne-a încojurat imediat pe toţi”.

„Am fugit în mare. A trebuit să înotăm, dar nu vedeam nimic din cauza fumului“, a adăugat el.

Ei au înotat în continuare însă au fost luaţi de curenţi şi au devenit dezorientaţi. „Nu puteam vedea nimic. Nu am supravieţuit toţi”, a declarat Stavrinidis, făcând referire la faptul că o femeie şi un bărbat din grupul său s-au înecat.

Stavrinidis a afirmat că abia după două ore au fost salvaţi din apă de o barcă de pescuit.

Giannis Labropoulis, din oraşul Patras, conducea pe autostradă atunci când a observat dintr-o dată cum flăcările s-au apropiat de el.

„Dintr-o dată, conduceam printre flăcări. Am văzut cum drumul este cuprins de fum şi flăcările se aflau în partea stângă a maşinii“, a declarat el.

Vreme extremă în Europa

Vremea extremă din Europa a afectat şi Suedia, unde zeci de focare de incediu rămân active.

Ţări precum Italia, Germania, Polonia şi Franţa au trimis ajutor, însă temperaturile sunt aşteptate să crească din nou.

Incendiile de vegetaţie izbucnite recent în Grecia sunt cele mai devastatoare din 2007, când zeci de oameni au murit în peninsula Peloponez.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis marţi că Ambasada României la Atena a făcut, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de incendiile de vegetaţie din Grecia, iar până acum nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

„Reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate. Până în prezent, la nivelul ambasadei nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.  Misiunea diplomatică este în permanent contact cu celula de criză activată la nivelul MAE elen“, a anunţat Ministerul român de Externe.. 

MAE precizează că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României în Republica Elenă:+30 210 6728879, +30 210 6744544,  apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii diplomatice: +30 697 8996222. Ambasada României la Atena monitorizează cu prioritate situaţia şi menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, dacă situaţia o va impune.

VIDEO DailyMail / Youtube 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: