Cel mai bogat om al Ucrainei joacă în ambele tabere ale războiului: Ahmetov este indispensabil atât pentru separatişti, cât şi pentru Kiev

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Produsele din oţel din fabricile din Ucraina ale lui Rinat Ahmetov, care sunt finisate în teritoriile deţinute de rebelii proruşi, sunt trimise în Occident, unde fac profit de miliarde de dolari FOTO Mediafax
Produsele din oţel din fabricile din Ucraina ale lui Rinat Ahmetov, care sunt finisate în teritoriile deţinute de rebelii proruşi, sunt trimise în Occident, unde fac profit de miliarde de dolari FOTO Mediafax

Într-un oraş aflat pe teritoriul deţinut de rebelii proruşi din Ucraina, aproape un sfert din populaţie lucrează în minele de cărbuni deţinute de miliardarul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina. În estul separatist, omul de afaceri oferă slujbe, electricitate şi ajutor umanitar. În acelaşi timp, Ahmetov operează fabrici şi de partea cealaltă a liniei frontului, întărind economia Ucrainei cu milioane de dolari plătiţi ca impozit.

Produsele din oţel din fabricile din Ucraina ale lui Rinat Ahmetov, care sunt finisate în teritoriile deţinute de rebelii proruşi, sunt trimise în Occident, unde fac profit de miliarde de dolari. Astfel, Ahmetov, susţine indirect guvernul separatist, notează Associated Press (AP).

Ahmetov – liantul dintre zonele separatiste şi Kiev

Companiile lui Rinat Ahmetov oferă peste 300.000 de locuri de muncă în Ucraina, în mare parte în estul separatist. Între timp, controlul său asupra utilităţilor, reprezentând căldură şi electricitate pentru ambele părţi ale războiului, dictează termenii dialogului cu Kievul, dar şi cu separatiştii. Intervenţia asupra fabricilor lui Ahmetov din teritoriul guvernului ar ameninţa economia şi aşa suferindă a Ucrainei, în timp ce colapsul utilităţilor din est ar submina puterea rebelilor.

Astfel există o cooperare şocantă între teritoriile inamice: cărbunele produs în minele din Krasnodon, din teritoriul rebel, călătoreşte în fabrica Avdivka, aflată pe partea controlată de Kiev. Cărbunele bituminos este apoi trimis înapoi la separatişti, la o topitorie din Ienakieve, iar metalul produs acolo este transportat în teritoriul guvernamental de la Marea Azov, pentru a fi livrat în Occident.

În primul trimestru al anului, compania Metinvest şi acţiunile miniere au adus un profit de 1,8 miliarde de dolari, o creştere de 6% faţă de anul trecut, Europa reprezentând 35% din vânzări şi America de Nord 3%. Oţelăriile din Ienakieve, din teritoriul controlat de rebeli, reprezintă un sfert din exportul de petrol din primul trimestru al anului.

Produsele din est sunt contrabandă, în afară de cele ale lui Ahmetov

După ce liderii separatişti au ocupat regiunile Doneţk şi Lugansk, Guvernul ucrainean a decretat că tot ce se produce acolo este contrabandă. Însă Kievul a dat undă verde imperiului lui Ahmetov, care are o avere de 6,7 miliarde de dolari, potrivit „Forbes“, pentru a face comerţ cu zonele rebele şi pentru a-şi exporta produsele, la fel ca înainte de război.

Nici Ahmetov şi nici separatiştii nu recunosc că miliardarul susţine financiar estul rebel. Dar nu există îndoială cu privire la faptul că fabricile sale şi traficul peste linia frontului sunt foarte importante pentru regimul rebel. Recunoaşterea oricărei cooperări cu separatiştii ar însemna sfârşitul pentru Ahmetov: compania sa ar încălca direct legea internaţională şi ar fi scoasă de pe pieţele occidentale.

Metinvest şi Krasnodonugol, compania de cărbune a lui Ahmetov, spun că nu plătesc taxe guvernului separatist şi nici nu finanţează direct rebelii. „Le spunem că nu ne putem supune cererilor pe care Republica separatistă Lugansk le impune, deoarece acest lucru ar însemna ca afacerile să fie închise“, a declarat pentru AP Alexander Angelovski, directorul Krasnodonugol.

Separatiştii depind de Ahmetov

Enrique Menendez, un om de afaceri din Doneţk care şi-a închis firma de publicitate pentru a lansa o organizaţie umanitară, spune că nu crede că Ahmetov susţine rebelii într-un mod direct. Însă este clar, a declarat el pentru AP, că insurgenţii au nevoie de Ahmetov, care este originar din est, dar care locuieşte acum în Kiev.

E un lucru când ameninţi şi juri să lupţi cu regimul oligarh. E altceva atunci când decizi să-i declari război lui Ahmetov. Dacă îşi închide afacerile, înainte de sezonul rece, ce vor face?“, spune Menendez.

Ahmetov este şi cel care oferă cel mai mare ajutor umanitar în teritoriul rebel. Separatiştii nu acceptă ajutorul Guvernului ucrainean, iar organizaţiile occidentale ajung foarte greu acolo.

Stadionul Şahtar FC a miliardarului, care a găzduit campionatele europene de fotbal în 2012, este folosit acum ca depozit pentru ajutoare. Iarna trecută, când Ucraina a suspendat pensiile şi ajutoarele sociale pentru cei ce locuiau în zonele deţinute de rebeli, şi înainte ca rebelii să înceapă să plătească beneficii, pachete cu alimente se livrau pe stadionul Şahtar pentru a ajuta cei mai săraci rezidenţi să supravieţuiască. Fundaţia caritabilă a lui Ahmetov a dat până acum 4,3 milioane de pachete de alimente.

În Doneţk, Ahmetov nu este doar un om de afaceri, ci este văzut şi ca un părinte. Atunci când, în martie, o explozie a ucis 33 de mineri din mina de cărbuni Zasiadko, el s-a oferit să plătească compensaţii răniţilor şi familiilor celor decedaţi, chiar dacă nu era mina lui.

Ucraina este dependentă de impozitele lui Ahmetov

Pe partea cealaltă a liniei frontului, ţara depinde de impozitele plătite de Ahmetov, de energie şi de minele de cărbuni din zonele rebele. Compania sa energetică DTEK livrează jumătate din cărbunele produs în Ucraina şi conduce trei centrale uriaşe pe teritoriul separatist.

Politicienii radicali ucraineni tind să numească pe oricine care operează în zona separatistă „colaborator“. Realitatea este însă mult mai complicată: multe din companiile mari din regiune sunt înregistrate că plătesc impozite Kievului, cu peste 90.000 de companii şi 150.000 de indivizi în zonele deţinute de rebeli (inclusiv Ahmetov) înregistrându-se şi în acest an, potrivit lui Roman Nasirov, şeful serviciilor fiscale ucrainene.

Totuşi, autorităţile îi suspectează că plătesc rebelii. „Ne dăm seama că, în realitate, trebuie să plătească nişte taxe în zonele ocupate. Putem să le spunem taxe sau bani obţinuţi din şantaj“, spune Nasirov pentru AP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite