Ce poate negocia România în viitoarea Europă cu „nivele diferite de ambiţii“?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evenimentele curg extrem de rapid şi, cu fiecare zi post-BREXIT, aproape chiar la câteva ore, apar mesaje extrem de dure şi inflexibile ale liderilor europeni importanţi în favoarea unei decizii juridice cât se poate de imediate prin care să se consfinţească ieşirea Marii Britanii din UE.

Poziţia unanimă care apare acum ca evidentă este de a considera BRXIT drept o decizie fără întoarcere şi, în acest sens, se solicită aplicarea articolului 50 din Tratat, adică începerea negocierilor pentru elaborarea Acordului de Retragere, imediat după ce UK va notifica oficial Consiliul European. Iar cei mai optimişti speră că acest lucru s-ar putea produce chiar înainte de reuniunea de săptămâna viitoare a Consiliului European.

Acesta este mesajul de forţă transmis de miniştrii de Externe ai celor 6 ţări fondatoare ale UE reuniţi la invitaţia omologului lor german.

Acesta este şi mesajul extrem de clar şi lipsit de ambiguitate pe care îl va transmite, marţi, Parlamentul European printr-o rezoluţie ce urmează să fie supusă votului în plen. Pasajul cel mai important (legat de mesajul liderilor politici ai celor 6 ţări fondatoare, este acesta:

...actualele schimbări cer o reflecţie asupra viitorului UE; există nevoia de a reforma Uniunea şi de a o face mai bună şi mai democratică; se notează faptul că în timp ce unele ţări pot alege să se integreze mai încet sau într-o măsură mai mică, nucleul central al UE trebuie să fie întărit şi trebuie evitate soluţiile tip a la carte...se cere o foaie de parcurs pentru realizarea unei Uniuni mai bune folosind Tratatul de la Lisabona care să fie completat printr-o revizuire a prevederilor sale...”

Rezoluție PE Brexit

Acesta este miezul problemei, cea definită la reuninea din Germania prin formula “ţări cu niveluri diferite de ambiţie”, imagine foarte neplăcută pentru noi şi pentru alte câteva alte ţări aflate în periferia deciziilor, asupra conceptelor care stau la baza acelor documente aflate deja în negociere discretă la Bruxelles, primul rezultat al unei iniţiative franco-germane, al doilea aparţinând ţărilor din grupul BENELUX.

Coloana vertebrală a noii Europe va fi articulată pe existenţa acestui nucleu dur care presupune o zonă de integrare accentuată pe toate planurile, pornind de la întărirea rapidă a spaţiului comun Euro-Schengen. Sigur că, la un moment dat (cred foarte rapid) celelalte State Membre vor fi rugate să-şi prezinte, cu argumente concrete, propriul “nivel de ambiţie”, adică proiectul lor de ţară cu date şi termene concrete şi fezabile. Estimându-se apoi dacă, da sau nu, opţiunea şi forţa lor reală de implementare le va face “să se integreze mai încet sau într-o măsură mai mică”. Caz în care, de facto, vor rămâne să evolueze într-un limb mai aproape sau mai departe de nucleul de dezoltare al noii Europe...

Asta e prima negociere ce o va avea de purtat România. Cu ce proiect de ţară? Cu ce argumente?

A doua negociere priveşte eventuala noastră listă de cereri (eventual chiar o listă de condiţii ultimative, dacă avem forţa diplomatică necesară, pentru a mă exprima politicos) pentru negocierea Acordului de Retragere cu Marea Britanie.

A treia negociere, în perspectivă cel puţin la fel de complicată ca primele două, urmează să se facă de Guvernul României direct cu Marea Britanie, din acel moment ţară terţă, pentru a vedea, mai ales, cum vor putea fi apărate interesele românilor aflaţi deja pe piaţa muncii din Marea Britanie, dar şi condiţiile în care se vor putea efectua viitoarele schimburi economice, subiect ultra-sensibil pentru toate ţările comunitare.

Sper că România şi-a pregătit echipele de negociatori care, la un moment dat, să se alăture celor care, de zor, de săptămâni, la Bruxelles şi nu numai, discută texte, variante, formule de modificare a Tratatelor.

Dar avem un proiect coerent de ţară care să fie pus pe masa acestor negocieri? Fără el, vom rămâne doar la expresia generală a entuziasmului pentru Europa, bun în sine, dar insuficient în acest moment în care se vorbeşte despre bani şi despre cine va supravieţui şi cu cine alături

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite