Casa Albă: Biden consideră că gazoductul Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru Europa. Discuţie „fără reţinere” cu Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE

Preşedintele american Joe Biden consideră că gazoductul Nord Stream 2 este o afacere proastă pentru Europa, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, potrivit Reuters.

Psaki a spus că administraţia Biden va evalua măsurile care au fost luate până acum în legătură cu această conductă.

Construirea gazoductului care trece pe sub Marea Baltică către Europa, cu o lungime totală de 1.230 de kilometri, dezvoltat de gigantul rus Gazprom, este aproape încheiată, notează Reuters.

Statele Unite se tem că gazoductul va spori dependenţa energetică a ţărilor europene faţă de Rusia şi va conferi influenţă politică Moscovei.

Gazprom este principalul deţinător al Nord Stream 2, însă jumătate din finanţări au fost asigurate de către grupurile germane Uniper şi Wintershall, giganţii anglo-olandez Shell, austriac OMV şi francez Engie.

Discuţie Biden-Putin

Psaki a făcut declaraţia referitoare la Nord Stream 2 la scurt timp după prima conversaţie telefonică între preşedintele Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin.

Joe Biden a vorbit marţi seara pentru prima oară cu Vladimir Putin de când a devenit preşedintele SUA. El şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu activităţile Rusiei, între care tratamentul aplicat criticului Kremlinului Aleksei Navalnîi, care a fost arestat săptămâna trecută la revenirea în ţară din Germania.

Discuţia a avut loc în timp ce Biden ajustează politică SUA faţă de Rusia într-o manieră mai fermă comparativ cu predecesorul său Donald Trump, care a refuzat să îl atace direct pe Putin.

În acelaşi timp, Biden a încercat că refacă alianţa dintre SUA şi Europa, pusă la încercare de Trump, subliniind într-o discuţie telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, că Washingtonul va respecta pactul de apărare reciprocă al tratatului organizaţiei.

„Preşedintele Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite de apărare colectivă, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic şi a subliniat angajamentul său pentru consolidarea securităţii transatlantice”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

În discuţia cu Putin, subiectele au inclus propunerea lui Biden de extindere a tratatului privind armanentul nuclear New START cu Rusia pentru o perioadă de cinci ani şi un „sprijin puternic al SUA pentru suveranitatea Ucrainei” în faţa agresiunii ruseşti.

Tratatul referitor la controlul armelor, care urmează să expire pe 5 februarie, limitează Statele Unite şi Rusia la desfăşurarea a nu mai mult de 1.550 de focoase nucleare strategice fiecare.

Potrivit lui Psaki, Biden a abordat şi cazul lui Navalnîi. Noul preşedinte al SUA şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la atacul cibernetic masiv suferit de instituţii şi companii americane prin intermediul piratării companiei Solar Winds şi la informaţiile că ruşii au oferit recompense insurgenţilor talibani pentru uciderea trupelor americane.

Secretarul de Stat Antony Blinken a declarat miercuri că Statele Unite pregătesc răspunsuri pentru toate aceste situaţii.

Potrivit lui Jen Psaki, Joe Biden „nu a fost reţinut” în convorbirea telefonică pe care a avut-o în această săptămână cu Vladimir Putin. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite