Autorităţile din Marea Britanie au declarat război paradisurilor fiscale

Autorităţile din Marea Britanie au declarat război paradisurilor fiscale

Autorităţile britanice au demarat „cea mai mare anchetă internaţională” împotriva evaziunii fiscale

Mai multe de 100 dintre cei mai bogaţi afacerişti britanici au fost descoperiţi ascunzând miliarde de lire sterline în paradisurile fiscale, ca parte a unei anchete privind evaziunea fiscală fără precedent în lume.

Datele au ajuns în posesia autorităţilor oficiale în 2009 prin intermediul unui informator. Acestea indică structuri financiare complexe care se folosesc de companii şi trusturi care sunt răspândite de la Singapore şi Insulele Virgine, până la Insulele Cayman şi Insulele Cook, potrivit publicaţiei „The Guardian”.

Reprezentanţii HM Venituri şi Impozite (HMRC), departament neministerial al guvernului britanic responsabil de colectarea impozitelor, i-au avertizat pe cei implicaţi că vor fi puşi sub „urmărire penală” şi vor suferi „sancţiuni semnificative” în cazul în care nu vor corecta în mod voluntar neregulile fiscale.

 „Mesajul este simplu: dacăt te sustragi de la impozitare, venim după tine”, a transmis ministrul britianic de Finanţe, George Osborne, suspecţilor de evaziune fiscală, alături de alţi 200 de contabili şi consultanţi care ar fi facilitat eludarea legii.

Trezoreria Marii Britanii colaborează cu autorităţile fiscale americane şi australiene în cadrul celei mai mari anchete internaţionale privind evaziunea fiscală. Reprezentanţii Trezoreriei au avertizat că numele suspecţilor de evaziune ar putea fi făcute publice în cazul în care nu reuşesc să reintre în legalitate.

Reprezentanţii HMRC au declarat că materialul primit este analizat în continuare, echivalent cu încărcătura de coli a peste 200 de camioane, identificând până în prezent „peste 100 de persoane care beneficiază de aceste structuri”.

De asemenea, au cerut celor care s-au refugiat în paradisurile fiscale să îşi reevalueze urgent politica fiscală pentru a se asigura că respectă legislaţia Marii Britanii. Mai mult de atât, cei care nu vor urma această procedură au fost îndemnaţi să „îşi dezvăluie cât mai curând neregulile fiscale”. HRMC  a refuzat să facă publice numele suspecţilor.

Premierul britanic David Cameron a promis că va face din combaterea evaziunii fiscale din ţară o prioritate pentru preşedenţia Marii Britanii la summitul G8, programat pentru luna iunie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: