VIDEO Adevărul Live: Liderii UE discută viitorul Europei la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şefii de stat şi de guvern se reunesc, marţi seara, la Bruxelles pentru un tur de orizont consacrat în special unei analize a scrutinului european, marcat de sfidare sau respingere, în special în Franţa, unde extrema dreaptă a devenit prima forţă a ţării
Şefii de stat şi de guvern se reunesc, marţi seara, la Bruxelles pentru un tur de orizont consacrat în special unei analize a scrutinului european, marcat de sfidare sau respingere, în special în Franţa, unde extrema dreaptă a devenit prima forţă a ţării

Rezultatele alegerilor europene au confirmat ascensiunea formaţiunilor eurosceptice în statele membre ale Uniunii Europene, însă abia acum încep adevăratele bătălii de culise. Cristian Unteanu, corespondent de presă la Bruxelles, specialistul în geopolitică Marius Văcărelu şi scriitorul Vasile Ernu au discutat, la Adevărul Live, despre evoluţia pe termen scurt a Uniunii Europene.

Liderii europeni se reunesc, în această seară, la Bruxelles pentru a evalua rezultatele alegerilor europarlamentare şi pentru a discuta cine va conduce Comisia Europeană. România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu.

În pragul summitului informal de la Bruxelles, Marius Văcărelu, specialist în geopolitică, scriitorul Vasile Ernu şi Cristian Unteanu, corespondent de presă la Bruxelles, au dezbătut, la Adevărul Live, implicaţiile „seismului” provocat de ascensiunea euroscepticilor în Parlamentul European.

„Trebuie să recunoaştem şi să nu ne ascundem: rezultatele erau previzibile. Este normal ca în vremuri de criză economică anumite tendinţe să apară mai uşor la suprafaţă. Atunci când economia merge mai prost, accentele devin mai aspre”, a explicat Marius Văcărelu, în cadrul dezbaterii Adevărul Live.

„În Franţa, dezastrul era anuntat încă de la alegerile locale când s-a văzut că stânga a intrat într-un picaj şi că Frontul Naţional vine tare din urmă”, adăugat scriitorul Vasile Ernu.

„Ceea ce se întâmplă astăzi este generat de modul în care partidele la guvernare au făcut politică în ultima perioadă. Îîn Franţa, ceea ce au făcut social-democraţii în ultima perioadă a fost un dezastru, iar acest lucru a contribuit la ascensiunea extremei drepte prin Frontul Naţional al lui Marine le Pen.”

Marius Văcărelu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Pe de altă parte, specialistul în geopolitică Marius Văcărelu (foto dreapta) a atras atenţia că, în ciuda rezultatelor alegerilor europarlamentare prin care eurofobii au obţinut 140 de mandate din peste 700, Parlamentul European nu este cea mai importantă instituţie a Uniunii Europene.

„Parlamentul European este, într-adevăr, o instituţie reprezentativă a Uniunii, dar nu este cea mai importantă. Şi Parlamentul European, şi celelalte instituţii funcţionează în baza acelui 1% din bugetul fiecărui stat membru. În realitate, acel 1% contează. 1% din PIB al Ciprului este mic, iar 1% din PIB al Germaniei este diferit. De aici apar, în realitate, vocile”, a atras atenţia Marius Văcărelu.

Cristian Unteanu, corespondent „Adevărul” la Bruxelles, a adus discuţia în plan naţional, comentând pe marginea lipsei de reacţie a politicienilor români cu privire la ascensiunea eurofobilor la nivel european.

Noi trimitem 32 de europarlamentari. Niciunul nu a scos o vorbă despre ceea ce preocupă Europa - ascensiunea euroscepticilor. Consiliul informal de la Bruxelles, programat pentru această seară, este organizat tocmai din cauza acestui şoc, pentru a stabili ce se va întâmpla în perioada imediat următoare. Nu am văzut o reacţie în rândul celor 32 de europarlamentari şi nici în rândul vreunui om politic din România. Asta demonstrează cât de departe suntem de ceea ce am spus că ne preocupă: mai exact, de destinul Europei.”


De la stânga la dreapta: Diana Rusu, jurnalist Internaţional, scriitorul Vasile Ernu şi corespondentul de presă Cristian Unteanu (prin Skype) şi Marius Văcărelu, specialist în geopolitică FOTO Eduard Enea

Marius Văcărelu la Adevarul Live FOTO Eduard Enea

Citeşte şi:

De ce nu devine Juncker preşedintele Comisiei Europene?

Marile partide europene şi-au promovat în timpul campaniei electorale candidaţii pentru şefia Comisiei Europene, anunţând că votul alegătorilor va fi decis în numire preşedintelui executivului de la Bruxelles. Cu toate acestea, deşi popularii europeni au revendicat victoria, în capitala europeană au debutat luptele de culise, care vor duce la câteva săptămâni de negocieri aprinse.

Presa europeană, sub şocul ascensiunii partidelor eurofobe la europarlamentare

Presa europeană era, luni, sub şocul "seismului politic" pe care îl reprezintă ascensiunea partidelor eurofobe la alegerile europene şi în special cea a Frontului Naţional, devenit "primul partid din Franţa", relatează AFP.

Popularii europeni, cele mai multe mandate în viitorul legislativ european. Jean-Claude Juncker poate spera să preia preşedinţia Comisiei Europene

Potrivit datelor provizorii, Partidul Popular European a câştigat alegerile europene , după ce a obţinut votul a peste 28 la sută din cetăţeni statelor membre UE. Formaţiunea ar putea avea 212 locuri în viitorul legislativ european. Conservatorii sunt urmaţi de socialişti care au obţinut 186 de mandate şi Alianţa Liberalilor  care au acumulat peste 9 procente din sufragii şi vor avea 70 de locuri în PE. Eurofobii ar putea obţine 140 de mandate.

INFOGRAFIE Cine sunt cei 32 de europarlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles

Alianţa PSD-UNPR-PC este marea câşigătoare a acestei bătălii electorale, obţinând jumătate din mandatele care i se cuvin României. Printre europarlamentarii PSD se regăsesc nume din garda veche a partidului, dar şi apropiaţi ai lui Victor Ponta din perioada TSD. Şi dreapta vine cu o ofertă variată: de la tineri tehnocraţi până la politicieni consacraţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite