A patra noapte consecutivă de violenţe la Barcelona şi grevă generală în Catalonia: MAE a emis o alertă de călătorie

A patra noapte consecutivă de violenţe la Barcelona şi grevă generală în Catalonia: MAE a emis o alertă de călătorie

FOTO EPA-EFE

Barcelona a avut parte de o nouă noapte tensionată joi spre vineri, cu baricade în flăcări şi cocteiluri Molotov aruncate în direcţia forţelor de ordine de către manifestanţi separatişti. MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Spania.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului, sute de tineri au ridicat baricade în flăcări, au aruncat cocteiluri Molotov şi au strigat „independenţă“ în marea metropolă catalană.

Aceasta a fost a patra noapte consecutivă de violenţe la Barcelona, unde mii de separatişti îşi manifestă astfel furia faţă de condamnarea a nouă dintre liderii lor la pedepse cuprinse între nouă şi 13 ani de închisoare pentru tentativa de rebeliune din 2017.

Vineri este zi de „grevă generală“ în Catalonia, un „Marş al libertăţii“ fiind prevăzut să aibă loc la ora locală 17.00 (18.00 ora României).

„Acţiunile pe care la facem de câteva zile sunt cauzate de neputinţa pe care o resimţim, deoarece statul spaniol persistă cu refuzul (de a ne acorda independenţa, n. red.) şi ameninţările sale, în timp ce Europa tace“, spune David, un contabil în vârstă de 23 ani.

Potrivit unui sondaj publicat în iulie de Guvernul regional catalan, 44% din cei 7,5 milioane de locuitori ai Cataloniei îşi doresc separarea de Spania, în timp ce 48,3% se opun unui astfel de proces.

Ţinând cont de această situaţie, viitorul şef al diplomaţiei europene, ministrul spaniol de Externe Josep Borrell, născut în Catalonia, îi acuză pe separatiştii din regiunea sa natală de „atitudine totalitară“.

Josep Borrell, care va prelua la 1 noiembrie mandatul de Reprezentant Înalt al UE pentru Afaceri Externe, le-a reproşat separatiştilor catalani că nu ţin cont de ideile celor care nu sunt de acord cu ei.

„Esenţa problemei este că separatiştii ignoră «catalanitatea» celor care nu sunt separatişti. Când excludeţi o parte a populaţiei deoarece nu vă împărtăşeşte ideile şi consideraţi că cei care aparţin poporului sunt cei care gândesc ca voi, aceasta este o atitudine totalitară. Şi eu sunt catalan şi nu gândesc ca voi“, a declarat Borrell, citat de AFP.

Curtea Supremă a Spaniei a condamnat luni nouă separatişti catalani la pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru rolul avut în tentativa de secesiune din 2017. Pe de altă parte, justiţia spaniolă a emis un nou mandat internaţional de arestare pe numele fostului lider separatist catalan Carles Puigdemont, aflat în prezent în exil în Belgia.

Acum noii lideri separatişti promit să meargă până la capăt în procesul de autodeterminare.

Într-o atenţionare de călătorie, MAE informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei - Barcelona şi alte localităţi din regiune, precum Tarragona, Tarrega, Berga, Vic şi Girona, că vor continua mobilizări de persoane şi pentru ziua de vineri, 18 octombrie 2019, este programată o grevă generală, ceea ce va determina perturbări ale circulaţiei mijloacelor de transport rutier, feroviar şi aerian, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiune.

Se recomandă cetăţenilor români să evite zonele în care au loc aglomerări de persoane şi să se informeze, în prealabil, asupra stării infrastructurii de transport la http://infocar.dgt.es/etraffic/, http://rodalies.gencat.cat/en/inici/ şi http://www.aena.es, precum şi pe site-urile oficiale ale companiilor feroviare şi aeriene la care intenţionează să călătorească. De asemenea, informaţii actualizate pot fi găsite pe social-media, în special pe Twitter la @emergenciescat, @Inforenfe şi @rodalies.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Barcelona: +34934181535; +34934334223; +34934340220, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al Consulatului General al României la Barcelona: +34661547853.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://barcelona.mae.ro, http://madrid.mae.ro, www.mae.ro şi aminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările