A început vânătoarea de manifestanţi la Kiev

A început vânătoarea de manifestanţi la Kiev

Protestatar din Piaţa Independenţei. FOTO Reuters

Universitatea din Kiev a fost somată să furnizeze o listă cu numele studenţilor susceptibili de participare la manifestaţii proeuropene şi împotriva puterii, scrie „Ukrainska Pravda“.

Ştiri pe aceeaşi temă

Parchetul General a cerut conducerii Universităţii să „furnizeze de urgenţă“ informaţii cu privire la studenţii şi profesorii absenţi de la cursuri în perioada 29- noiembrie-2 decembrie. 

Aproximativ 500 de studenţi de la Universitatea din Kiev, însoţiţi de câţiva parlamentari, au protestat, ieri, în faţa sediului Ministerului ucrainean al Educaţiei, cerând demisia ministrului Dmitro Tabacinik. Procuratura dispune, totodată, predarea numelor „instigatorilor şi activiştilor care i-au îndemnat pe studenţi să participe la acţiuni de protest în masă“. 

În acelaşi ton, premierul ucrainean le-a transmis următorul mesaj celor care protestează în Piaţă: „liderii voştri vă împing la crimă. Ei însă se vor ascunde în spatele imunităţii parlamentare, dar voi nu aveţi unde să vă ascundeţi“, a afirmat şeful cabinetului de miniştri ucrainean, în condiţiile în care mii de persoane continuă să manifesteze la Kiev. 

500 de studenţi de la Universitatea din Kiev au protestat în faţa sediului Ministerului ucrainean al Educaţiei

Pentru a spori presiunea, au fost dislocate la Kiev forţe speciale din Crimeea. Între timp, manifestanţii vor primi şi sprijin occidental. Ministrul canadian de Externe John Baird a anunţat că se va afla joi şi vineri la Kiev pentru a-i susţine pe liderii opoziţiei ucrainene, care se confruntă cu o reprimare „îngrijorătoare. 

Acţiuni de solidaritate cu protestatarii vin şi de la unele companii ucrainene. Un furnizor de servicii de internet din Kiev a comunicat că după trei ani în care a oferit acces gratuit la internet unei unităţi a forţelor speciale de intervenţie, a oprit acest serviciu. „ Păcat că nu le putem opri şi lumina şi apa“, se arată în comunicatul firmei.

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările