Vietnamezii îl onorează pe „Napoleon cel Roşu” printr-un doliu naţional cum nu s-a mai văzut de la moartea lui Ho Chi Min

Vietnamezii îl onorează pe „Napoleon cel Roşu” printr-un doliu naţional cum nu s-a mai văzut de la moartea lui Ho Chi Min

Generalul autodidact a murit la începutul acestei luni, la vârsta de 102 ani. FOTO Reuters

Moartea generalului vietnamez Vo Nguyen Giap a generat un doliu naţional pe care Vietnamul nu l-a mai cunoscut de la moartea preşedintelui fondator Ho Chi Min.

Ştiri pe aceeaşi temă


Generalul autodidact cunoscut pentru duritate care i-a alungat pe francezi din Vietnam şi apoi i-a forţat pe americani să renunţe la eforturile de a nu permite instaurarea unui regim comunist a murit la începutul lunii într-un spital din capitala Hanoi. În vârstă de 102 ani, Vo Nguyen Giap era ultimul revoluţionar vietnamez de gardă veche.

Partidul Comunist i-a organizat funeraliile lui Giap, pe care l-a înmormântat ca pe un erou, punând accent pe victoriile acestuia în faţa francezilor şi a americanilor. 

Vo Nguyen Giap este un erou naţional, depăşit în realizări şi prestigiu numai de mentorul său, preşedintele fondator Ho Chi Min, care a condus Vietnamul către independenţă.
 
„Napoleon cel Roşu” a condus o armată bazată pe trupe de gherilă, formată din soldaţi încălţaţi în sandale făcute din anvelope folosite şi care şi-au cărat artileria bucată cu bucată peste munţi. Astfel au înconjurat trupele franceze la Dien Bien Phu în 1954. Victoria surprinzătoare a armatei în zdrenţe controlate de Giap încă se studiază la şcolile cu profil militar. Ea a dus nu doar la câştigarea independenţei Vietnamului, dar a grăbit căderea regimului colonialist din Indochina. 
 
Apoi, în aprilie 1975, Giap a înfrânt guvernul sud-vietnamez, sprijinit de americani, şi a reunit ţara care fusese divizată. Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările