VIDEO Risc de erupţie majoră a unui vulcan din Bali. Aeroportul internaţional a fost închis, în timp ce 100.000 de locuitori au primit ordin de evacuare

VIDEO Risc de erupţie majoră a unui vulcan din Bali. Aeroportul internaţional a fost închis, în timp ce 100.000 de locuitori au primit ordin de evacuare

Muntele Agung, Bali. Sate întregi au fost acoperit de cenuşă FOTO EPA/EFE

Autorităţile din Indonezia au ridicat nivelul de alertă la cel mai înalt grad şi au ordonat evacuarea a 100.000 de locuitori din jurul vulcanului de pe Muntele Agung, care eliberează de marţea trecută un nor de fum negru şi riscă să erupă în orice moment. Ultima mare erupţie a acestui vulcan de pe Insula Bali, o importantă destinaţie turistică, a avut loc în 1963 şi a provocat moartea a 1.600 de persoane.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aproximativ 40.000 de persoane şi-au părăsit deja casele după trezirea vulcanului de pe Muntele Agung, care degajează de marţea trecută cenuşă şi riscă să erupă oricând. Alte 60.000 de persoane sunt îndemnate să urmeze ordinul de evacuare, după ce zona de risc a fost extinsă cu zece kilometri

„Nivelul de alertă pentru vulcan a fost ridicat la cel mai înalt grad“, a declarat luni dimineaţă un reprezentant al Centrului naţional de vulcanologie din Indonezia.

„Degajările neîncetate de cenuşă sunt uneori însoţite de erupţii explozive. Există condiţii pentru o erupţie mare“, a precizat într-un comunicat Biroul naţional pentru gestionarea catastrofelor.

Locuitori evacuaţi din zona vulcanului Agung FOTO EPA-EFE

Sate din apropierea vulcanului au fost acoperite deja de cenuşa aruncată de vulcan. Mii de măşti de protecţie au fost distribuite locuitorilor, în timp ce Aeroportul Internaţional Dempasar, capitala provinciei Bali, a fost închis. Zeci de mii de persoane sunt afectate de această restricţie, în condiţiile în care Bali este frecventată de milioane de turişti anual.

Turişti rămaşi blocaţi la Sydney din cauza întreruperii zborurilor prin Dempasar FOTO EPA-EFE

Vulcanul de pe Muntele Agung, care ajunge până la 3.000 de metri, s-a reactivat în septembrie. Atunci, autorităţile au declarat alertă maximă, iar  144.000 de persoane au fost evacuate din zonă. După o lună, situaţia s-a calmat şi mulţi localnici au revenit la casele lor. Vulcanul s-a reactivat din nou. 

Peste 120 de vulcani sunt activi în Indonezia, o ţară situată pe Cercul de foc al Pacificului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: