Partidul Comunist din China pierde teren în rândul generaţiei tinere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Partidul Comunist din China îşi pierde constant dintre susţinătorii tineri care se simt înstrăinaţi.
Partidul Comunist din China îşi pierde constant dintre susţinătorii tineri care se simt înstrăinaţi.

Tinerii adulţi din China împărtăşesc tot mai puţine valori comune cu partidul comunist, iar pe măsură ce interesul scade, libertatea de exprimare a tinerilor se bucură de o mai mare răspândire.

Cei care formează segmentul tinerilor adulţi din China de astăzi se simt mai liberi să discute despre propriile crezuri şi să abordeze subiectul privind sentimentul general faţă de partidul unic şi propriul stil de viaţă sau cât de apropiaţi sau înstrăinaţi se simt faţă de doctrina comunistă.

Schimbarea este una simţitoare, deşi partidul comunist încă este prezent în toate aspectele vieţii, iar rolul de membru de partid este unul încă respectat în anumite anturaje. Jurnaliştii postului de televiziune american CNBC au discutat cu patru tineri chinezi despre rolul pe care îl mai joacă Partidul Comunist în viaţa de zi cu zi.

Marţi, în China va avea loc schimbarea oficială a puterii: vor fi învestiţi noul preşedinte şi noul premier, care îşi vor păstra cel mai probabil funcţiile pentru două mandate a câte cinci ani. 

Guo Wei este un tânăr chinez care întreţine serverul unei mici afaceri în domeniul IT. El este unul dintre mulţii care au intrat în rândul tineretului comunist când încă se afla pe băncile universităţii. „Era un lucru pe care îl făceau toţi studenţii buni”, explică Wei, fiind văzut drept un avantaj pentru statutul personal.

Cu toate acestea, spune jurnaliştilor că în prezent a întrerupt legăturile cu partidul aproape complet, ultima întâlnire la care a participat fiind în urmă cu doi ani. Din când în când, tânărul îşi achită contribuţia de membru, aproape 12 euro pe an.    


amplă analiză despre poziţia Chinei în rândul marilor puteri mondiale.


În ce priveşte locul de muncă, susţine că nu există favoritisme în funcţie de apartenenţa la partid. „În companiile private nu există nicio diferenţă între a fi membru sau nu atunci când este vorba de avansarea în funcţie”, asigură Wei.

Între voluntariat şi nevoie

Spre deosebire de el, una dintre prietenele lui, Li Chunyan, povesteşte despre o situaţie total diferită, ea lucrând într-o companie de stat. După Chunyan, firmele care sunt în administrarea statului pun mare accent pe calitatea de membru al Partidului Comunist. În funcţie de acest calificativ, poate câştiga la un moment dat o promovare sau se poate lupta fără succes.

În ultimele 18 luni, tânăra a încercat să intre în cercul celor influenţi din companie şi a participat cu regularitate la întâlniri, a înaintat numeroase rapoarte în care motiva intenţia de a se alătura partidului. „Este dificil”, concluzionează Chunyan.

De asemenea, aduce în discuţie motive care ţin de idealurile proprii. În societatea chineză organizaţiile nonguvernamentale sunt încă văzute cu suspiciune, astfel încât cea mai sigură metodă prin care oricine poate avea o contribuţie civică este chiar prin intermediul partidului. „Membrii de partid trebuie să dea dovadă de mai multă autodisciplină şi fac mai multe pentru a ajuta oamenii nevoiaşi”, argumentează Chunyan.

Pe de altă parte, Bao Yongxing este un tânăr nonconformist, fost student la Artă şi care lucrează în prezent ca designer web. În ce-l priveşte, susţine că nu se va orienta niciodată spre o slujbă asemănătoare tinerei, într-o companie de stat, care promovează omogenitatea şi supunerea subalternilor. „Odată ce devii membru de partid ai mai puţină libertate şi trebuie să fii atent la ceea ce spui”, iar acesta este motivul respingerii categorice a tânărului creativ.

Nu departe se află şi Qi Xin, care este un dezvoltator de aplicaţii destinate telefoanelor mobile. Conform tânărului chinez, partidul are o legătură mult prea rece cu generaţia sa, astfel încât nu se poate identifica cu valorile promovate. „Partidul este prea departe de noi, iar eu nu prea am legături cu el”, a explicat Xin. Însă există un aspect care îl afectează în mod direct: cenzura internetului.  „Fiind un inginer IT, am nevoie să vizitez site-uri străine, însă nu sunt uşor de accesat”, motivează tânărul.

Cei patru ilustrează portretul combinat al tânărului chinez tipic, acela care nu îşi regăseşte propriile valori printre regulile partidului. În fapt, valorile partidului par să fie doar acelea care pun pe primul loc păstrarea puterii, concluzionează tinerii intervievaţi.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite